De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen pentru ocuparea unui post de preot militar
La Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, șase preoți din Patriarhia Română au candidat marți, 19 noiembrie 2019, pentru patru posturi de preot militar, din cadrul Secției de asistență religioasă a Ministerului Apărării Naționale.
Comisia de examinare a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și a fost formată din preoți consilieri din Administrația Patriarhală și de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.
Cei șase candidați au susținut o probă scrisă și una orală. „Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale a organizat un examen pentru posturi de preoți militari în patru eparhii din Patriarhia Română. Examenul a constat într-o probă scrisă la disciplinele Teologie Dogmatică și Istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar proba orală la disciplinele practice. S-au înscris opt candidați, iar doi dintre ei au fost respinși atunci când s-au evaluat dosarele”, a precizat părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale.
Despre vocația preotului militar și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească în misiunea sa ne-a vorbit preotul militar Florin Vlădoiu, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă din cadrul Statului Major al Apărării Naționale. „Preotul militar trebuie să fie un bun slujitor, să fie apropiat de credincioșii îmbrăcați în uniformă militară, să fie disponibil, receptiv la exigențele mediului militar și la disciplină. Bineînțeles, preotul are o vocație deosebită și este chemat la ascultare, răbdare și devotament și am putea spune că ne situăm într-o tradiție seculară, fiindcă clerul militar a însoțit trupele, iar această colaborare dintre Armată și Biserică are o tradiție veche. Ne situăm în tradiție și întotdeauna preoții militari și chiar preoții de mir, care au fost mobilizați în conflagrațiile mondiale, au urmat trupele, au slujit, au fost pe linia întâi și au propovăduit militarilor cuvântul Evangheliei. Preoții militari trebuie să aibă răbdare și să fie bine pregătiți deoarece cuvântul este arma principală a preotului”, a spus părintele Florin Vlădoiu.
În prezent, în Armata României își desfășoară activitatea 82 de preoți militari: 80 sunt ortodocși, iar doi sunt de alte confesiuni - un preot romano-catolic și un pastor baptist pentru Alianța Evanghelică din România.
Potrivit legislației, încadrarea preoților militari se face printr-un concurs organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul social-filantropic, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale.