În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră - secolele XVI -XIX”, la Iași
În contextul situației din Ucraina, Mitropolia Moldovei și Bucovinei organizează expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră - secolele XVI -XIX”. Vernisajul, la care vor participa și refugiați din Ucraina, va avea loc joi, 14 aprilie 2022, la ora 15:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului mitropolitan.
Expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ukraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră - secolele XVI -XIX”, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va fi deschisă publicului în preajma Săptămânii Sfintelor Pătimiri, până la începerea Postului Adormirii Maicii Domnului, mai exact în perioada 14 aprilie - 14 august 2022.
La vernisajul expoziției, care va avea loc joi, 14 aprilie, la ora 15:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului mitropolitan, va fi prezent Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de membri ai comunității academice din Iași și București, oficialități locale, reprezentanți ai instituțiilor locale, precum și refugiați ucraineni aflați în Iași sau alte orașe din România în această perioadă.
Expoziția va cuprinde mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane și obiecte liturgice din depozitul Muzeului mitropolitan sau din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor care au legătură cu spațiul ucrainean, materiale documentare, publicații aparținând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași care prezintă relația istorică și artistică dintre cele două spații culturale - Moldova și Ucraina, tablouri din Palatul Mitropolitan etc.
Vizitarea expoziției este gratuită.