La Mănăstirea Stelea din orașul Târgoviște a fost vernisată luni, 16 decembrie, o expoziție dedicată împlinirii a 25 de ani de arhipăstorire a Înaltpreasfințitului Părinte Nifon ca Arhiepiscop al
Expoziția de icoane pe lemn „Patimi și Cruce” la Muzeul Mitropoliei Clujului
La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a avut loc marți, 28 martie, vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, a artistei plastice Steliana Țico (rasofora Sofia de la Centrul eparhial).
Expoziția reunește 15 lucrări centrate pe tema Crucii și pe cea a Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, această transpunere artistică făcând parte din proiectul doctoral al iconarei Steliana Țico (rasofora Sofia), doctorandă în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest - Timișoara, sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a rostit, în cadrul vernisajului, un cuvânt duhovnicesc, a apreciat lucrările expuse și a felicitat-o pe maica Sofia pentru lucrarea pe care o face în promovarea frumosului și a artei sacre.
Au mai vorbit despre lucrările din expoziţie prof. dr. habil. Marcel Muntean, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest - Timișoara, şi maica Sofia, autoarea expoziției.
În cadrul evenimentului, Grupul vocal „Synavlia” a interpretat câteva pricesne și cântece religioase specifice perioadei prepascale. Lucrările vor rămâne expuse până la data de 12 aprilie, în sala centrală a muzeului mitropolitan, accesul fiind gratuit.
Expoziția temporară de icoane pe lemn „Patimi și Cruce” este a doua expoziție de acest gen din cadrul proiectului doctoral al maicii Sofia, prima expoziție, găzduită tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 17 august 2022, a fost intitulată „Deisis” și a cuprins 13 icoane pe lemn.