La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Expoziția de icoane pe lemn „Patimi și Cruce” la Muzeul Mitropoliei Clujului
La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a avut loc marți, 28 martie, vernisajul expoziției temporare de icoane pe lemn ,,Patimi și Cruce”, a artistei plastice Steliana Țico (rasofora Sofia de la Centrul eparhial).
Expoziția reunește 15 lucrări centrate pe tema Crucii și pe cea a Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, această transpunere artistică făcând parte din proiectul doctoral al iconarei Steliana Țico (rasofora Sofia), doctorandă în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest - Timișoara, sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Marcel Muntean.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a rostit, în cadrul vernisajului, un cuvânt duhovnicesc, a apreciat lucrările expuse și a felicitat-o pe maica Sofia pentru lucrarea pe care o face în promovarea frumosului și a artei sacre.
Au mai vorbit despre lucrările din expoziţie prof. dr. habil. Marcel Muntean, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, și conducător de doctorat în cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest - Timișoara, şi maica Sofia, autoarea expoziției.
În cadrul evenimentului, Grupul vocal „Synavlia” a interpretat câteva pricesne și cântece religioase specifice perioadei prepascale. Lucrările vor rămâne expuse până la data de 12 aprilie, în sala centrală a muzeului mitropolitan, accesul fiind gratuit.
Expoziția temporară de icoane pe lemn „Patimi și Cruce” este a doua expoziție de acest gen din cadrul proiectului doctoral al maicii Sofia, prima expoziție, găzduită tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 17 august 2022, a fost intitulată „Deisis” și a cuprins 13 icoane pe lemn.