La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziția „Temple și sinagogi din România”, la Timișoara
Mitropolia Banatului, Comunitatea Evreilor din Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” i-au invitat pe timișoreni joi, 15 noiembrie, la expoziția „Temple și sinagogi din România”. Evenimentul, care beneficiază de sprijinul Guvernului României - Secretariatul de Stat pentru Culte, a avut loc la Secția de Arte „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel”, situată în incinta Complex Bastion Theresia, Timişoara, corp A.
Manifestarea se înscrie într-o serie de acțiuni comune pe care Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic le realizează cu Patriarhia Română. Acest parteneriat a luat ființă la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a dr. Aurel Vainer, președintele Comunităţii Evreieşti din România - Cultul Mozaic. În cadrul vernisajului a luat cuvântul și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Expoziția reunește 23 de roll-up-uri cu fotografii ale unora dintre cele mai importante locașuri de cult iudaic din țara noastră, cuprinzând atât elemente arhitectonice, cât și elemente de artă: picturi murale, vitralii, sculpturi în lemn şi metal, imagini cu obiecte folosite în cadrul ceremoniilor religioase evreiești. Cele 23 de panouri cu fotografii ale templelor și sinagogilor existente pe teritoriul României au fost însoţite de informaţii referitoare la atestarea lor istorică și a stilurilor arhitecturale.