Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziție de carte veche dedicată Sfântului Mitropolit Neofit Cretanul
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București găzduiește o expoziție de carte veche intitulată „Cartea românească tipărită în timpul păstoriei Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești (1738‑1753). Vernisajul acestei expoziții, organizată de Biblioteca Sfântului Sinod, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară, a avut loc marți, 30 mai.
Expoziția dedicată ierarhului cu origini cretane, care a condus Biserica Ortodoxă din Țara Românească în perioada 1738‑1753 din demnitatea de Mitropolit al Ungrovlahiei și a cărui canonizare a fost proclamată solemn cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, adună un număr de 31 de titluri și ediții de carte veche tipărite în timpul păstoriei sale.
Evenimentul a fost deschis de către directorul general al instituției-gazdă, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, care a rostit un cuvânt de bun-venit în care a vorbit despre specificul expoziției: „Această expoziție este un omagiu adus Mitropolitului Neofit Cretanul al Ungrovlahiei, implicat în sfera culturală și socială, dar și în domeniul educațional, fiind cel care a deschis o școală publică subvenționată de Biserică, a înființat Biblioteca Mitropoliei și a tipărit cărți de slujbă și de învățătură în limba română. Așadar, a fost un mare bibliofil, un susținător al activității editoriale și scriitor, semnând, pe lângă prefețe, răspunsurile teologice la întrebările lui Constantin Mavrocordat și două lucrări, în greacă și română, cu impresii adunate din călătoriile sale. (...) 31 de exemplare din colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare și ale Bibliotecii Sfântului Sinod sunt expuse ca o invitație la o călătorie extraordinară în timp, scoțând în evidență activitatea editorială românească din perioada fanariotă. Expoziția se adresează în egală măsură unui public de specialitate și studenților de la Teologie, Istorie, Litere, Sociologie, Drept sau de la Filosofie”.
Părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, inițiatorul acestui demers livresc, a vorbit în continuare despre activitatea Sfântului Neofit Cretanul din slujirea de Mitropolit al Țării Românești, punând accent pe acțiunile întreprinse de acesta în domeniul editorial pentru promovarea limbii române.
„Activitatea tipografică a Sfântului Mitropolit Martir Neofit Cretanul este cea care a revitalizat producția de carte din Țara Românească. Înainte de el, media apariției de cărți era de aproximativ o ediție pe an, maximum două. După ce a preluat cârma Mitropoliei, el a pus pe picioare tipografia Mitropoliei, tipărind mai multe titluri într‑un act. Însumând edițiile al căror număr nu este definitiv stabilit, tipografiile din Țara Românească numără până astăzi 58 de titluri. Această expoziție demonstrează activitatea misionar-creștină a Mitropolitului Neofit Cretanul, care a tipărit cărți pentru a lumina mințile oamenilor, pentru a‑i duce în ascultare de Hristos și pentru a‑i influența în bine pe semenii lor. În același timp, cărțile au avut menirea de a promova o limbă română liturgică, literară, pe care românii din toate provinciile o auzeau în Biserică. Acest lucru a contribuit la formarea unei conștiințe de neam. Un alt aspect important este constituit de faptul că astfel de evenimente ne oferă ocazia să scoatem la lumină lucruri de valoare pe care nu le poate accesa oricine”, a spus părintele arhimandrit Policarp Chițulescu.
Expoziția, care este dedicată activității Sfântului Mitropolit Martir Neofit Cretanul, a fost deschisă la mijlocul lunii mai, fiind inclusă în circuitul „Nopții Muzeelor”, fiind vizitată în timpul evenimentului de peste 2.000 de persoane. Detalii despre acest eveniment, precum și despre titluri expuse ne‑a oferit dr. Andreea‑Mihaela Badea, șeful Biroului „Bibliofilie. Manuscrise” al Bibliotecii Centrale Universitare: „Expoziția a fost deschisă cu ocazia «Nopții Muzeelor», fiind văzută de foarte multe persoane de diferite vârste și formații. A stârnit interes. Vizitatorii au venit cu întrebări, erau uimiți de scriere. Expoziția continuă, în principal, cu lucrări editate în timpul păstoriei Mitropolitului Neofit Cretanul. Sunt cărți în limba română, cu excepția unui Ceaslov bilingv slavo‑român. Avem, în primul rând, carte revelată, anume Evangheliare, Apostol și Psaltire, editate fie concomitent, fie la intervale de puțini ani. Avem carte liturgică: Liturghie, Octoih, Catavasier, Antologhion, Triod, Penticostar, precum și carte de predică, anume Cazaniile lui Ilie Miniat, „Pravoslavnica Mărturisire” a Mitropolitului Petru Movilă și «Carte pentru Preoție»”.
În cadrul evenimentului a fost prezentat şi Catalogul expoziţiei, care cuprinde informaţii detaliate privind fiecare dintre cele 31 de titluri expuse, precum şi un bogat cuvânt introductiv semnat de părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu şi de dr. Andreea‑Mihaela Badea, care oferă o imagine de ansamblu asupra epocii în care Sfântul Mitropolit Martir Neofit Cretanul a condus Biserica Ortodoxă din Ţara Românească.