În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Expoziție dedicată ucrainenilor la Muzeul mitropolitan din Iași
Joi, 14 aprilie 2022, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a fost vernisată expoziţia cu titlul „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră - secolele XVI-XIX”. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Expoziția, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va fi deschisă până la începerea postului Adormirii Maicii Domnului.
„Din ultimele informații, au venit în țara noastră aproximativ 750.000 de ucraineni, cei mai mulți doar în tranzit, plecând ulterior spre alte țări ale Europei. Le-am observat lacrimile, dar și nădejdea. [...] Această expoziție este dedicată lor, în perspectivă istorică, politică și bisericească, pentru că Dumnezeu a rânduit ca această parte a României, Moldova, să le fie vecină. Putem spune că legăturile dintre locuitorii Moldovei și locuitorii Ucrainei de astăzi au fost chiar mai intense de-a lungul istoriei decât sunt acum. Avem un fel de perihoreză, întrepătrundere de sfințenie între regiunea noastră și Ucraina. Trei mari sfinți, pe care noi îi cinstim, au venit din Ucraina de astăzi: Sfântul Paisie Velicicovschi, Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei și Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. De cealaltă parte, trei sfinți moldoveni odihnesc în osemintele lor întru așteptarea Învierii în teritoriul de astăzi al Ucrainei: Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Ierarh Petru Movilă și, bineînțeles, Sfântul Ierarh Dosoftei”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul adresat cu prilejul vernisajului.
Au mai rostit alocuțiuni primarul Iașiului, Mihai Chirica, părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele Cristian Muraru, directorul Centrului „Resurrectio”, cel care s-a îngrijit de buna desfășurare a expoziției, și alții.
Expoziția conține mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia) etc. Vizitarea expoziției este gratuită.