Sâmbătă, 15 februarie 2025, a avut loc etapa locală a olimpiadei de religie, cultul ortodox, competiție de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplina religie și care le oferă elevilor contextul de a exersa și dovedi competențe generale relevante.
Facultatea de Teologie din Iaşi și-a cinstit sfinții ocrotitori
Marea sărbătoare a Sfinților Vasile cel Mare, Ioan Hrisostom și Grigorie Teologul, patronii spirituali ai învățământului teologic ortodox, au fost cinstiți joi, 30 ianuarie, de profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, la Catedrala Mitropolitană. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Numeroși tineri, studenți și profesori au participat joi dimineață la slujba închinată celor trei mari ierarhi și învățători ai Bisericii, cinstiți împreună în fiecare an spre finalul lunii ianuarie. Slujba a fost oficiată de Părintele Episcop Ignatie al Hușilor și de Părintele Episcop-vicar Damaschin Dorneanul.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul Hușilor a subliniat câteva idei din scrierile Sfinților Părinți sărbătoriți în această zi: „Citez din Sfântul Vasile cel Mare despre ce înseamnă arta dialogului: «Să ne dorim să nu folosim cuvintele în chip neînțelept, să nu punem întrebări în chip arțăgos, nici să răspundem necuviincios, să nu întrerupem pe om când acesta povestește ceva folositor, nici să intervenim forțat peste alții. Într-un cuvânt, să păstrăm măsura atât la vorbe, cât și la ascultare. Să nu ne fie rușine să ne mai cultivăm, dar nici să nu ținem învățătura numai pentru noi, fiind invidioși când și alții ar vrea să învețe, când suntem siliți ca să primim ceva. Când suntem forțați să mustrăm, de fiecare dată să ne ferim a fi grosolani, pentru că numai dacă ai dat dovadă mai întâi tu însuți că ești smerit, atunci te vei putea apropia ușor de cel care are nevoie de îndreptare». Câteva direcții pe care noi le știm, însă enunțate în mod concentrat în textul acesta, reprezintă un bun temei pentru fiecare dintre noi să ne autoanalizăm și să reflectăm, să facem un sondaj al propriului mod de-a ne comporta în momentul în care dialogăm cu cineva. Să ne gândim: oare de câte ori am intervenit forțat, n-am avut răbdare cu celălalt să-și termine ideea, să și-o ducă până la capăt; probabil că rezultatul va fi unul care ne va dezamăgi”.
Un nou preot pentru capela facultăţii
După momentul Vohodului Mare, părintele diac. asist. dr. Gheorghe Mihalache, cadru didactic al instituției de teologie, a primit Taina Preoției prin punerea mâinilor PS Părinte Ignatie, pe seama Capelei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Facultății de Teologie din Iași.
Devenind o tradiție ca de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi să predice un student teolog, cuvântul de învățătură a fost ținut de Adrian-Gabriel Ghilință, șeful de an al promoției 2025.
Un cuvânt de recunoștință a fost rostit la final de părintele conf. univ. dr. Cezar Hârlăoanu, decanul facultății, care a mulțumit studenților și cadrelor didactice: „Îmi revine datoria plăcută de a aduce mulțumire Bunului Dumnezeu pentru faptul că, în ziua aceasta de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învă-țământului teologic, a rânduit să fim împreună, în duh de rugăciune, în casa Părintelui ceresc, pe de o parte arhierei, preoți și studenți, adică împreună toți cei care, într-un fel sau altul, ostenim la bunul mers al învățământului teologic din România. În același timp, aș vrea să-i mulțumesc și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru grija și dragostea pe care le simțim de fiecare dată, noi, cei de la Facultatea de Teologie. Aș vrea să-i mulțumesc Preasfințitului Părinte Ignatie și pentru împreuna-slujire, pentru faptul că poartă în rugăciune, de fiecare dată, studenții și ostenitorii facultății noastre, precum și pentru cuvântul de astăzi, cuvânt care ne-a amintit nouă, tuturor, de rolul extrem de important pe care învățământul teologic îl are în societatea contemporană. În același timp, vreau să-i mulțumesc Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru dragostea și căldura cu care ne îmbrățișați pe noi, cei de la facultate, și ne purtați în rugăciune. Mulțumesc colegilor mei de la facultate, le mulțumesc studenților și rugăm pe Hristos Domnul să ne rânduiască să ne întâlnim cu toții în Împărăția slavei Sale”.