Joi, 14 noiembrie 2024, când Biserica l-a pomenit pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Bârlad și-a sărbătorit ocrotitorul. La
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara are un nou sediu
Învățământul teologic universitar timișorean a sărbătorit luni, 5 octombrie, Ziua educației, prin inaugurarea noului sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă, situat într-o locaţie centrală, din imediata vecinătate a Memorialului Revoluției, a Facultății de Arte și a Centrului de Cercetare al Universității de Vest din Timișoara.
La festivitatea de inaugurare a noului sediu au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice și studenți de la cele două facultăți: Teologie și Istorie.
Momentul a debutat cu tăierea panglicii inaugurale și cu slujba de binecuvântare a noului sediu, oficiată de părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara. Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultății.
În cuvântul său, rectorul Marilen Gabriel Pirtea a subliniat eforturile depuse de universitate pentru finalizarea acestui important proiect, așteptat de trei decenii, eforturi care s-au bucurat de sprjinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan. Înaltpreasfinția Sa a mulțumit rectorului, colaboratorilor și miniștrilor educației naționale și secretarilor de stat care au finanțat lucrarea din fonduri publice și din fonduri proprii.
În această clădire, fostă cazarmă militară, studenții teologi vor avea un paraclis cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” pentru rugăciune zilnică și practică liturgică, paraclis în care vor fi pomeniți și eroii martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989. De asemenea, Mitropolitul Banatului a arătat că, pe lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă, se mai află în acest areal și facultățile de Istorie și de Arte, care le vor fi de folos viitorilor preoți pentru însușirea unor cunoștințe de arhitectură și artă bisericească, necesare în activitatea lor pastoral-misionară.
În finalul cuvântului său, ierarhul a evidențiat că prin funcționarea Facultății de Teologie în acest spațiu, care este o școală pentru veșnicie, abia acum se desăvârșește decretul regal de înființare a Universității de Vest Timișoara cu cele trei facultăți, Istorie, Litere și Teologie, semnat de regele Mihai I al României în anul 1944.
La finalul evenimentului, toți cei prezenți au vizitat noul sediu, cu o arhitectură impresionantă, pe două niveluri și cu mansardă, situat pe str. Oituz, în zona centrală a Timișoarei, care are numeroase săli de curs luminoase și spațioase, săli de conferințe și seminarii în care pot studia peste 600 de studenți, precum și cabinete pentru profesori.