Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Festivalul coral „Vox Mundi” la Timișoara
În perioada 24-27 mai, Timișoara a fost capitala internaţională a muzicii corale moderne. Coruri profesioniste au cântat în cadrul Festivalului coral internațional „Vox Mundi”.
În cele trei zile ale festivalului, pe scenele renumite din orașul de pe Bega au urcat: Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, Corul „Sound”, alături de alte formații corale de excepție: Corul de copii „Ocarina” (Finlanda), Corul „Orfeo Universitari” din Valencia (Spania) sau Skowronki Choir (Polonia). Timișoara a fost reprezentată în festival de Corul de fete al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” și Corul de copii „Cantanti”, ambele dirijate de prof. Maria Gyuris. Programul Festivalului „Vox Mundi” a cuprins și Conferința de presă „Workshop de jurnalism cultural” cu jurnalistul și prezentatorul canalului Mezzo TV, Antoine Pecqueur.
Festivitatea de încheiere a Festivalului „Vox Mundi” a avut loc sâmbătă, 26 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, unde s-a desfășurat Gala „Vox Mundi”, cu un spectacol-concert al tuturor corurilor invitate. Totodată, gala a cuprins și decernarea premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România la concursul de creație corală. Părintele Zaharia Pereș, consilier eparhial, a oferit prof. Maria Gyuris, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Diploma de excelență pentru cei 30 de ani de activitate la conducerea Corului de fete al Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Vox Mundi s-a încheiat la Timișoara prin participarea Corului „Sound” la Liturghia arhierească, oficiată de IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, de praznicul Rusaliilor.
Cea de-a treia ediție a Festivalului coral internațional de muzică modernă și contemporană „Vox Mundi” a fost organizată de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timișoarei, având drept obiectiv revigorarea muzicii corale de calitate, dar și promovarea culturii și a creațiilor corale românești cu prilejul Centenarului Marii Uniri.