De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festivitatea de absolvire a elevilor Seminarului Teologic din Suceava
Pentru elevii de clasa a XII-a ai Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Municipiul Suceava a avut loc astăzi, 9 iunie 2021, Festivitatea de Absolvire a studiilor liceale. Momentul a fost marcat prin rugăciune și premierea elevilor care au obținut rezultate deosebite la învățătură.
Momentul festiv a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și profesori ai seminarului. Elevii promoției 2017-2021 au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă în cei patru ani de studiu, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.
„Nimeni nu primește pe lumea aceasta o mai mare binecuvântare decât un slujitor al Sfântului Altar”
La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a adresat un cuvânt de învățătură tinerilor absolvenți. Ierarhul le-a vorbit despre binecuvântarea celor patru ani care au adus bucurii, împliniri, noi descoperiri și prietenii peste elevii seminariști.
În continuare, Preasfinția Sa a subliniat faptul că roadele pământului celui bun desăvârșesc munca semănătorului, iar lucrarea viitorilor slujitori ai Bisericii presupune o muncă susținută, în ciuda greutăților vremii. „Cei mai mulți dintre dumneavoastră veți continua studiile încă patru ani de facultate, doi de master, poate și la doctorat, dar mai departe va începe lucrarea propriu-zisă în ogorul Bisericii. Acum sunteți în tinda Bisericii, încetul cu încetul veți ajunge și la altarul Bisericii și veți începe lucrarea de semănare. Veți fi semănători, veți fi mâna și gura Semănătorului Cel adevărat. Va trebui să Îl vestiți pe El într-o lume, între oameni, chiar pe pământul care nu primește sămânța atât de ușor. Domnul a spus-o și prin pilda aceasta, a Semănătorului: drumul a primit o parte din sămânță, piatra a primit o parte din sămânță, spinii au primit a treia parte din sămânță și doar a patra parte din sămânță a primit-o pământul cel bun. Cred, și nu vreau să vă înfricoșez, că puțini vor fi oamenii care vor avea inima deschisă pentru a primi sămânța cea bună. Greutatea misiunii voastre și a misiunii noastre este că din piatră, din cărare bătătorită și din loc cu spini noi trebuie să facem pământ bun. (...) Când totul e pierdut, noi găsim în Biserică izvor de putere și de har, chiar și atunci când ni se pare că totul e pierdut. ”
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a îndemnat pe tinerii absolvenți să nu își piardă nădejdea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu și i-a încredințat că drumul pe care l-au ales, cel al slujirii lui Hristos, este o adevărată binecuvântare. „Cu multă încredere și cu realism să porniți pe mai departe pe drumul care vă așteaptă. Nu sunt vremuri simple, nu sunt vremuri ușoare, ispitele vin din toate părțile; nu doar de la societate, ci în primul rând vin de la diavol. Lupta voastră nu este cu trupul, nu este cu sângele, nu este cu stăpâniile, nu este cu ideologiile, cu potrivniciile oamenilor, ci cu demonii care stau în spatele acestor lucruri. Nu suntem singuri, ci facem parte din slujitorii care stau cel mai aproape de Dumnezeu. Nimeni nu primește pe lumea aceasta o mai mare binecuvântare decât un slujitor al Sfântului Altar, ca să stea înveșmântat în haină de lumină în fața prestolului cel sfânt (...).”
Ceremonia de premiere a fost deschisă de părintele arhidiacon Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Acesta i-a mulțumit PS Părinte Damaschin Dorneanul pentru continua implicare în activitățile desfășurate de Seminarul Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către elevii absolvenți și părinții acestora.
Munca și efortul depus în ultimii patru ani de elevii merituoși au fost răsplătite. În cadrul ceremoniei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură și purtare premii constând în diplome și cărți de teologie.
Șeful de promoție, elevul Carpiuc Andrei, a rostit discursul festiv, adresând cuvenitele mulțumiri dascălilor, părinților și tuturor celor care le-au fost alături și i-au sprijinit pe parcursul anilor de studiu.