De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festivitatea de final a Proiectului „Alege Şcoala!” în Capitală
Centrul cultural-social „Iustin Patriarhul” a găzduit joi, 8 aprilie 2021, festivitatea de încheiere a proiectului „Alege şcoala!” implementat în județele Prahova, Ialomița și Constanța. Realizat prin intermediul parteneriatului dintre Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, proiectul s-a desfăşurat în perioada 2018-2021, în 7 comunităţi din județele amintite. Peste 1.000 de copii au beneficiat de activităţi remediale şi extracurriculare menite să contribuie la prevenirea abandonului şcolar. La festivitate a participat şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat: „Proiectele «Hristos împărtăşit copiilor» şi «Alege şcoala!», o binefacere pentru Familie, Şcoală şi Biserică”.
Deoarece acesta a fost ultimul eveniment festiv, alături de proiectul „Alege școala!” aferent județelor Prahova, Ialomița și Constanța, s-a marcat finalul proiectelor asemănătoare implementate în județele Dolj și Vaslui, respectiv în județul Vâlcea.
În urma prezentării mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit un cuvânt de binecuvântare adresat tuturor participanţilor şi ostenitorilor: „Trăim un moment de succes şi de bucurie pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru partenerii noştri şi, în special, pentru copiii români care au nevoie de susţinere. Ştim cu toţii cât de importante sunt educaţia şi formarea. Prin natura sa, omul este o fiinţă curioasă şi dornică să cunoască. Cu toate acestea, în perioada copilăriei, din cauza unui număr de factori ce ţin mai mult sau mai puţin de voinţa lor, copiii se pot regăsi în situaţia de a face un pas înapoi, în special când trec prin momente de criză. În astfel de clipe, este foarte indicat ca nu numai factorii educaţionali să fie prezenţi în viaţa lor, ci şi Biserica. Acest proiect care tocmai s-a încheiat a dovedit faptul că Biserica s-a implicat şi că această implicare a dat roade, un mare număr de copii fiind ajutaţi. Pe lângă actele educaţionale prin intermediul cărora cei mici au fost susţinuţi, trebuie menţionate şi valorile spirituale care le-au fost insuflate”.
În continuare, Mihaela Nabăr, directorul executiv al Fundaţiei World Vision România, a rostit un cuvânt de mulţumire adresat tuturor celor care au participat şi au făcut posibilă implementarea acestui proiect, atât celor prezenţi la festivitate, cât şi celor care şi-au desfăşurat activitatea în mijlocul comunităţilor respective. De asemenea, profesorul dr. Adrian Opre, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a realizat o prezentare în care au fost expuse dovezile empirice ale impactului activităţilor proiectului asupra elevilor beneficiari.
Părintele Constantin Naclad, consilier patriarhal în cadrul Biroului de catehizare şi manager al proiectului „Alege şcoala!”, a prezentat, succint, istoria acestui proiect iniţiat pentru prima dată în anul 2009 şi activităţile principale desfăşurate în ultimii trei ani, ilustrând acţiunile derulate în direcţia fiecărei grupe de vârstă. Copiii înscrişi au primit, pe parcursul acestei perioade, şi ajutoare constând în ghiozdane complet echipate, treninguri personalizate, tablete, biciclete şi trotinete. Vorbind despre evenimentul desfăşurat, părintele consilier a afirmat: „Astăzi ne bucurăm, în mod festiv, de încheierea colectivă a celor trei proiecte «Alege şcoala!» care au avut parte, fiecare, de evenimente locale de final. Desfăşurarea acestora a fost dificilă, mai ales în ultimii doi ani, în contextul pandemic, însă noi am încercat să găsim cele mai potrivite soluţii în aşa fel încât copiii să nu fie lipsiţi de ambianţa şcolii, de activităţile cu care fuseseră obişnuiţi şi, mai ales, de bucuria şi dragostea celor care le sunt aproape, preoţii şi profesorii participanţi în proiect. În cadrul acestui eveniment am prezentat datele şi cifrele care marchează rezultatele eforturilor noastre, dar ne-am şi bucurat împreună de ajutorul pe care Dumnezeu ni l-a oferit pentru a-i aduce pe copii mai aproape de şcoală şi a le insufla învăţăturile bune care sperăm să rămână sădite în inimile lor. Aceste trei ediţii ale proiectului au avut aproximativ 3.000 de beneficiari”.
Părintele Florin Marica, consilier patriarhal şi coordonatorul proiectului, a afirmat: „În cadrul întâlnirii de astăzi ne-am propus să realizăm diseminarea rezultatelor proiectelor şi să prezentăm viziunea privitoare la transferul activităţilor către comunităţile locale în vederea asigurării sustenabilităţii. Astfel, activităţile derulate în perioada de implementare a proiectului vor continua cu suportul parteneriatului dintre Familie, Biserică şi Şcoală. La finalul celor trei ani de proiect constatăm un progres în conştientizarea importanţei actului educaţional şi un interes crescut pentru dezvoltare la nivel comunitar. Ritmicitatea şi diversitatea activităţilor adresate copiilor la şcoală şi în biserică, dar şi participarea părinţilor la programe de consiliere şi educaţie parentală au întărit motivaţia interioară şi au sporit dorinţa de participare la actul educaţional. Ne bucurăm să subliniem eficienţa activităţilor din cadrul acestui proiect în prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii”.
În încheierea evenimentului, părintele profesor dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în educaţia parentală, a abordat tema rolului educaţiei în formarea tinerilor, iar părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal, a vorbit despre parteneriatele comunitare şi paradigmele contemporane de interacţiune locală. La final a fost lansat filmul „Alege şcoala!”, realizat de TRINITAS TV.