În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Fii apicultor, fii darnic!“
Sala de conferinţe „Emaus“ a Aşezământului pastoral-cultural „Sfântul Ierarh Calinic“ din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, din Râmnicu Vâlcea, a găzduit la finele săptămânii trecute conferinţa de lansare a proiectului „Fii apicultor, fii darnic!“. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Proiectul este cofinanţat de Federaţia „Filantropia“ a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Banca Comercială Română şi Fundaţia „Erste“, iar beneficiarul contractului de finanţare este Asociaţia „Codrii Mamului-Fumureni“, care implementează acest proiect în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului. Scopul proiectului general constă în consolidarea capacităţii organizaţiilor membre ale Federaţiei „Filantropia“ a Patriarhiei Române de a fi parteneri mai eficienţi în domeniul incluziunii sociale a persoanelor provenind din grupuri vulnerabile şi are ca obiectiv principal creşterea şanselor de integrare socială a unor persoane provenind din categorii sociale defavorizate, precum şi capacitatea acestora de autoajutorare.
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, prezent la eveniment, a rostit un cuvânt de binecuvântare. Au mai rostit alocuţiuni Elena Ramona Băcăran, preşedintele Asociaţiei „Codrii Mamului-Fumureni“, care a făcut o succintă prezentare ONG-ului pe care îl reprezintă, pr. Ionuţ Sandu, responsabil de proiect din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, care a prezentat proiectul şi paşii de implementare ai acestuia, şi Ion Cosmin, directorul executiv al Camerei Agricole Vâlcea. Printre invitaţi s-au mai numărat pr. Ion Predescu, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Râmnicului, părinţii protopopi şi preoţi apicultori.
La finalul întrunirii au avut loc dezbateri pe marginea proiectului şi alegerea celor 10 preoţi apicultori care se vor implica în buna desfăşurare a proiectului.
Coordonatele proiectului
Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 6 luni, principalele activităţi fiind împărţite astfel: conferinţa de lansare a proiectului - ianuarie 2014, selecţia beneficiarilor - februarie 2014, desfăşurarea cursurilor de formare teoretică şi practică pentru dobândirea principalelor cunoştinţe de apicultură şi promovarea examenului final, februarie - iunie 2014, sesiune de formare şi consiliere pentru beneficiarii proiectului - mai 2014, organizarea unei colecte de miere, începând cu a X-a lună după implementarea proiectului, aprilie - iunie 2015. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 30 de tineri şi adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, din judeţul Vâlcea, care provin din familii cu situaţii materiale modeste şi manifestă capacitatea de a învăţa şi practica o meserie nouă având ca mentori 10 preoţi apicultori din Arhiepiscopia Râmnicului.
În cadrul parteneriatului dintre Arhiepiscopia Râmnicului şi Asociaţia „Codrii Mamului-Fumureni“, pe perioada desfăşurării proiectului, cei 30 de tineri şi adulţi vor beneficia de consiliere religios-morală şi incluziune socială, în vederea deprinderii capacităţii de a ajuta şi sprijini grupuri vulnerabile aflate în situaţii de risc.