Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Filială a Societăţii Femeilor Ortodoxe, la Alba Iulia
Ceremonia prin care filiala din cetatea transilvană a renumitei organizaţii ortodoxe naţionale îşi va începe activitatea are loc astăzi, 10 decembrie, la Hotelul Parc din oraş, de la orele 16.30. La eveniment sunt aşteptaţi preoţi, credincioşi, voluntari şi oaspeţi de seamă, care vor saluta iniţiativa de a înfiinţa o filială a Societăţii Femeilor Ortodoxe în Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Iniţial, organizaţia a fost numită „Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române“ şi a fost întemeiată în luna mai a anului 1910 de un grup de distinse doamne din Bucureşti, conduse de principesa Alexandrina Cantacuzino. Obiectivul principal îl reprezenta apărarea credinţei ortodoxe şi a Bisericii strămoşeşti. Porţile Societăţii au fost deschise în permanenţă pentru toate femeile ortodoxe din România, indiferent de clasa socială din care făceau parte. Fie ele burgheze sau din pătura de mijloc, soţii sau fiice de negustori şi profesori, femei din clasa muncitoare sau de la ţară, doamnele Societăţii erau legate strâns de dragostea faţă de Dumnezeu şi de semeni.
După 35 de ani de activitate, Societatea a fost desfiinţată în 1945 de regimul comunist. A fost reactivată însă imediat după evenimentele din decembrie â89, când a apărut dorinţa de a se readuce la viaţă vechea Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Creştine din România. Cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist Arăpaşu şi prin aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Societatea şi-a redobândit personalitatea juridică pe 5 martie 1991.
18 filiale în toată ţara
Reînfiinţarea a însemnat „gruparea tuturor femeilor de credinţă ortodoxă din România, indiferent de naţionalitate şi convingeri politice, pentru întărirea activităţii misionare creştin-ortodoxe“. În prezent Societatea activează în şaptesprezece oraşe ale ţării: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Iaşi, Arad, Oradea, Buzău, Botoşani, Braşov, Ploieşti, Reghin, Vaslui, Bacău, Râmnicu Vâlcea şi Fălticeni, Alba Iulia fiind de acum cea de-a optsprezecea filială.
Locul femeii în Biserica Ortodoxă este crucial pentru pastoraţia şi misiunea de azi. Înainte de toate, aşa cum oricine poate observa, majoritatea celor care vin duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare în bisericile noastre sunt femei. Tot ele sunt cele care, mame sau bunici, au transmis credinţa mai departe în anii comunismului şi reprezintă un factor de echilibru în confruntarea cu modernitatea. De aceea, acest eveniment misionar este binevenit pentru întărirea credinţei şi a iubirii milostive, într-o societate care are tot mai mult nevoie de cooperare şi comuniune în promovarea valorilor spirituale şi a demnităţii umane.