În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Finalizarea unui proiect implementat de Fundația Filantropia
Luni, 25 noiembrie 2019, a avut loc la București şedinţa de finalizare a proiectului „Politici publice alternative în domeniul sănătăţii”, cofinanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi implementat de Fundaţia Filantropia a Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.
În cadrul acestei conferinţe, la care a participat și părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, a fost făcută o prezentare generală a proiectului care a ajuns la final, evidenţiindu-se activităţile desfăşurate, partenerii proiectului şi rolul acestora în derularea lui, precum şi componenţa grupului-ţintă. De asemenea, au fost prezentate rezultatele obţinute şi concluziile de final ale proiectului, dar şi elementele noi acumulate în ceea ce priveşte elaborarea propunerilor de politici publice din domeniul sănătăţii şi capacitatea organizaţiilor implicate de a demara alte procese similare.
După cum a arătat Olivia Bîrdici, managerul proiectului, obiectivele propuse au vizat instruirea a 65 de persoane din 20 de organizații membre ale Fundaţiei Filantropia pentru formularea şi promovarea propunerii de politică publică alternativă în sănătate, dezvoltarea de proceduri şi mecanisme pentru elaborarea, monitorizarea, evaluarea, susţinerea şi promovarea altor propuneri de acest tip, precum şi consolidarea dialogului social şi civic cu factorii interesaţi din cadrul derulării procesului participativ de elaborare a propunerilor de politici publice în domeniul sănătăţii.
Finalitatea concretă a proiectului a fost elaborarea propunerii politicii publice alternative intitulate „Eficientizarea Sistemului de Asistenţă Medicală Comunitară - Sănătate în Comunitate”. Aceasta vine în întâmpinarea problemelor cauzate de accesul deficitar al populaţiei din grupurile vulnerabile şi mediul rural la serviciile de sănătate centrate pe prevenţie, recomandând ca variantă de soluţionare „eficientizarea sistemului de servicii comunitare cu Centre Comunitare Integrate Multifuncţionale care furnizează servicii comunitare integrate şi utilizează tehnologii medicale mobile (screening, telemedicină, centre mobile de donare sanguină)”.
Rezultatul acestui proiect, propunerea de politică publică alternativă, cumulează rezultatele activităţilor de cercetare, instruire şi schimb de cunoştinţe şi bune practici şi este în sine un instrument de lucru pentru reţeaua de organizaţii membre şi parteneri ai beneficiarului, Fundaţia Filantropia, dar poate constitui şi o bază pentru alte programe de formare în politici sociale, dintr-o perspectivă aplicată.
Proiectul a debutat la 13 august 2018, având o durată de desfăşurare de 16 luni.