În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Finalul Proiectului „Adapting to the New” implementat de Federația Filantropia
În dimineața zilei de joi, 28 septembrie, la Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București a avut loc evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului „Adapting to the New”, derulat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române în parteneriat cu Asociația „Forma Mentis” din Fisciano, Italia, pe parcursul ultimelor 18 luni.
Proiectul face parte din programul european Erasmus+ și a fost implementat începând cu data de 1 aprilie 2022. Scopul acestuia a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța îmbătrânirii active și a nevoii persoanelor în vârstă de educație și orientare digitală, pentru a evita discriminarea și excluziunea socială. În cadrul proiectului au fost realizate: un Manual pentru conștientizarea și înțelegerea îmbătrânirii active și a importanței deținerii abilităților digitale de bază în rândul persoanelor vârstnice, în format bilingv, română-engleză; o activitate de formare a 10 asistenți sociali privind conceptul de îmbătrânire activă și dobândirea de minime cunoștințe digitale pentru îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor; și un curs interactiv online de instruire a persoanelor în vârstă privitor la îmbătrânirea activă și alfabetizarea digitală.
Părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal și președintele Federației Filantropia, ne-a vorbit despre reușitele acestui demers: „Ne bucurăm că se finalizează acest proiect cu rezultatele dorite de noi. Este un proiect pe care echipa Federației Filantropia l-a scris și l-a implementat cu un partener din Italia. Se adresează vârstnicilor pe partea de îmbătrânire activă și dezvoltare a abilităților digitale. Finalizarea acestui proiect este o plusvaloare pentru Federația Filantropia, mai ales că s-a diseminat informația către lucrătorii sociali din federație, dar și către cei din sectoarele social-filantropice ale Patriarhiei Române”.
La rândul său, Alin Stângă, managerul proiectului, a prezentat rezultatele sale concrete, precum și avantajul de a fi făcut parte din Programul Erasmus+: „După 18 luni de proiect au rezultat următoarele: un manual dedicat îmbătrânirii active și importanței dobândirii unor minime competențe digitale; un curs de pregătire pentru 10 persoane în cadrul căruia au participat 5 din România și 5 din Italia; și un program online, sub forma unor slide-uri animate, care prezintă răspunsuri la 14 întrebări legate de îmbătrânirea activă și alfabetizarea digitală. Sper ca și după încheierea acestui proiect cât mai multe persoane să beneficieze de rezultatele sale. Ele sunt și vor rămâne disponibile pe site-ul Federației Filantropia. Programul Erasmus+ aparține Uniunii Europene și este dedicat atât tinerilor, cât și bătrânilor. În cadrul lui există posibilități de finanțare a unor astfel de proiecte ce privesc numeroase categorii sociale”.
A treia activitate principală din cadrul acestui proiect s-a desfășurat, în luna martie, la Complexul social-medical rezidențial pentru persoane vârstnice din Hârja, județul Bacău. Părintele Ilarion Mâță, directorul complexului și trainer în cadrul proiectului, ne-a explicat faptul că cei 10 tineri studenți din România și Italia au fost pregătiți, pe parcursul câtorva zile, de formatori, după care i-au învățat pe vârstnicii rezidenți cum pot deveni conectați la lumea digitală și cum se pot adapta mai bine în societatea actuală, dobândind abilități utile în viața de zi cu zi.
Toți cei prezenți la eveniment au primit, la final, diplome de participare.