De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Flacăra Centenarului, aprinsă la Muzeul Golești
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului participă la manifestările dedicate de Consiliul Județean Argeș împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire prin proiectul „Respect pentru Valorile Naţionale”. Debutul acestor evenimente a fost marcat marți, 23 ianuarie, prin aprinderea Flăcării Centenarului la Muzeul Goleşti, unde Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit o slujbă de Te Deum, informează eparhiaargesului.ro.
După intonarea Imnului național, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a ținut un discurs prin care a deschis oficial seria de manifestări dedicate Centenarului. Au fost de față membrii grupului de iniţiativă al proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale”, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, oameni de cultură, profesori și elevi. Domeniul Goleşti a fost ales ca loc de aprindere a Flăcării Centenarului datorită rolului jucat de familia Golescu în istoria României. În Muzeul Golești se păstrează tronul pe care au stat regii României, un birou ce a aparținut lui Carol I şi o caleaşcă aparţinând Casei Regale. După ceremonia de aprindere, Flacăra Centenarului a fost așezată pe biroul regelui Carol I, pe care s-au semnat primele decrete regale. Din acest loc lumina va merge la Vila Florica, unde va arde la mormintele Brătienilor, familie de care este strâns legată crearea României Moderne.
În continuare, Flacăra Centenarului va fi dusă în fiecare localitate, unde autorităţile locale vor aduce un omagiu eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cu ocazia Zilei Eroilor sau a altor evenimente locale dedicate Centenarului Marii Uniri. Punctul terminus al Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localităţile judeţului Argeş, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018.