La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Forumul coordonatorilor de activități catehetice din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, astăzi, 5 octombrie 2021, moment în care este sărbătorită Ziua Mondială a Educației, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, a avut loc întâlnirea coordonatorilor de activități catehetice din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul a debutat cu rostirea cuvântului de binecuvântare de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Întrevederea a avut ca scop transmiterea către profesorii și responsabilii de cateheză din eparhie a celor discutate la Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”, ed. a XIV-a, care a avut ca temă: Intensificarea, creşterea calităţii şi a impactului activităţii catehetice şi a lucrului cu tinerii, la nivelul parohiei.
În cadrul întâlnirii au fost discutate și aspecte privind redimensionarea planului de activități catehetice, de la nivelul eparhiei, din perspectiva direcțiilor strategice propuse de biroul de catehizare al Patriarhiei Române, Ziua Mondială a Educației fiind marcată prin activități de formare profesională de tip interinstituțional, colaborativ.
La eveniment au participat responsabili cu cateheza din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, profesori metodiști, membri ai consiliului consultativ al disciplinei religie din Inspectoratul Școlar Județean Suceava, profesori și directori de școli, care au desfășurat proiecte de tip Școală de Duminică și Școala de vară „Copii la altar”, programe educațional-catehetice subsumate parteneriatului Școală-Biserică, inițiate și susținute de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
A urmat sesiunea informativă „Parteneriatul Biserică - Școală - Familie și sustenabilitatea programelor catehetice”, susținută de prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheza parohială, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
În continuare, doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a inițiat o serie de discuții despre direcțiile strategice ale activităților catehetice pentru copii și tineret.
Au fost formate grupuri de lucru în cadrul cărora s-au discutat problemele întâmpinate la activitățile catehetice desfășurate în școli și parohii și s-au descoperit soluții și noi perspective de abordare și comunicare cu tinerii.
În urma întâlnirii forumului s-a desprins o serie de concluzii printre care: configurarea direcțiilor strategice ale biroului eparhial pentru cateheză prin corelare cu cele ale Biroului de catehizare al Patriarhiei Române: dezvoltarea şi intensificarea intervenţiilor/programelor/resurselor de formare a cateheţilor; dezvoltarea şi intensificarea abordării şi adresării nevoilor specifice ale tinerilor; dezvoltarea şi intensificarea abordării problematicii familiilor în contextul catehezei parohiale.
Mai mult, s-a discutat despre stabilirea planului comun de acțiune, preoți cateheți - profesori de religie, pentru desfășurarea unor activități de tip educațional-catehetice de suport și reziliență în perioada pandemică și despre conceperea și elaborarea unor instrumente de învățare de tip catehetic, a unui kit catehetic aplicabil în mod unitar, pe categorii de vârstă și pe nivele de aprofundare, în activitățile cu copiii și tinerii.