De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Grădiniţe ortodoxe în fiecare cartier din Cluj
Grădiniţa "Sfântul Stelian" aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului şi-a cinstit luni, 26 noiembrie, patronul spiritual. Cu acest prilej, instituţia de învăţământ a organizat "Ziua porţilor deschise". Dimineaţă, în mijlocul copiilor şi educatorilor a fost prezent Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Ierarhul a asistat la un program artistic susţinut de cei aproximativ 50 de copii, iar la final le-a oferit acestora câteva îndemnuri duhovniceşti şi le-a împărţit daruri şi iconiţe. "Pentru viitorul nostru, educaţia religioasă este de maximă importanţă. Dar, pe lângă ora de religie care se predă în şcolile de stat, e foarte necesar învăţământul confesional. Am zis sporadic, pe ici, pe acolo, că există şcoli, să dea Dumnezeu să fie cât mai multe şcoli bune, puse la punct, cu dascăli consacraţi, devotaţi, pentru că nu firma şcolii contează, ci dascălii care se ocupă de copii au mare importanţă", a spus IPS Mitropolit Andrei. De asemenea, ierarhul a arătat că pe lângă Grădiniţa "Sfântul Stelian", care şi-a sărbătorit patronul spiritual, şi Colegiul Ortodox din Cluj, este nevoie să se mai deschidă şi alte instituţii de învăţământ patronate de Biserică. Mai multe grădiniţe După-amiază, copiii Grădiniţei "Sfântul Stelian" s-au bucurat şi de prezenţa artistei Ada Milea, care le-a prezentat învăţăceilor un program special. Unitatea de învăţământ preşcolar funcţionează într-un spaţiu modern de învăţare ce aparţine arhiepiscopiei. Aici se oferă posibilitatea micuţilor să înveţe în sistem de program redus sau program prelungit. Copiii beneficiază de cursuri de pictură, de limbi străine, engleză şi germană. Directorul economic al Arhiepiscopiei Clujului, Sorin Câlea, a precizat că pe viitor se intenţionează înfiinţarea unor astfel de grădiniţe în toate cartierele oraşului. Grădiniţa "Sfântul Stelian", patronată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, şi-a deschis porţile pentru micuţi în anul şcolar 2008-2009. În prezent, are trei grupe în care sunt cuprinşi 55 de copii preşcolari. "Funcţionăm cu autorizaţie a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, avem încadrat personal calificat: trei pe post de educatoare, trei pe post de îngrijitoare, precum şi profesori care vin şi predau disciplinele opţionale pentru copiii grădiniţei noastre", a spus Sorin Câlea, care a adăugat că pe viitor se încearcă să se extindă acest tip de grădiniţă în fiecare cartier al municipiului Cluj-Napoca.