În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hirotonie în prima zi din an la Catedrala Mitropolitană din Craiova
În prima zi a lunii ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de lect. dr. Victor Șapcă. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Marian Iosu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Slăvuța cu hramul „Sfinții Voievozi”, din Protopopiatul Târgu Cărbunești, județul Gorj.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură și de binecuvântare: „Astăzi cinstim Tăierea-împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este un eveniment pe care Sfinții Evangheliști l-au consemnat în scrierile lor ca făcând parte din tradiția poporului iudeu, pentru că această tăiere-împrejur a luat sfârșit odată cu venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest ritual din Legea veche a fost înlocuit cu Botezul nostru. Deci tăierea-împrejur a fost numai o prefigurare a Botezului creștin, o profetizare a lui. În Vechiul Testament, acest ritual a fost legiferat de Moise. Toți pruncii de parte bărbătească trebuiau aduși la templu și tăiați-împrejur. Important este că Mântuitorul Iisus Hristos, care s-a născut fără păcatul strămoșesc și care a trăit în lume fără să săvârșească vreun păcat, și El S-a supus acestei prescripții legale. Ca să împlinească toată legea și prorocii. Dar El a venit nu numai să împlinească, ci și să desăvârșească”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
În ultima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, următorul vieții lui Hristos: „Acest sfânt părinte nu în zadar a fost numit «Mare», pentru că avea un suflet mare, era mare în credință, mare în iubire, mare în dragoste față de oameni, mare în nevoință, mare în postire”.
La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a urat tradiționalul „La mulți ani!”