De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul bisericii Mănăstirii Dealu
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit miercuri, 6 decembrie, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dealu, județul Dâmbovița, care și-a sărbătorit hramul. Din sobor au făcut parte: pr. Ionuț Ghibanu, vicar eparhial, pr. Alin Ștefan, secretar eparhial, și pr. Gabriel Voicilă, consilier eparhial.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că sfinții sunt oglinda frumuseții dumnezeirii, stele ce strălucesc pe firmamentul Bisericii și care ne orientează mereu către Dumnezeu, ca mijlocitori, rugători și ajutători ai noștri, fiindcă prin ei se preamăresc și se afirmă puterea și măreția dumnezeiască. „Mare ierarh şi apărător al credinței, Sfântul Nicolae reprezintă sinteza ascetismului sirian, noblețea civilizației romane și chintesența înțelepciunii grecești, ce exprimă, prin excelență, blândețea, generozitatea, bunătatea și iubirea față de aproapele. Iscusit misionar și unul din cei mai mari filantropi ai tuturor timpurilor, Sfântul Ierarh este unul dintre cei mai iubiți și mai cunoscuți sfinți ai Bisericii creștine, care ne oferă peste milenii un exemplu desăvârșit de ajutorare a aproapelui. De altfel, Moș Nicolae reprezintă simbolul său popular cel mai cunoscut în întreaga lume creștină, care oferă daruri cu multă generozitate și bucurie, mai ales copiilor”, a explicat ierarhul.
Cea mai importantă și mai cunoscută necropolă voievodală munteană, Mănăstirea Dealu adăpostește în pridvorul ei, într-un frumos mormânt, capul voievodului martir Mihai Viteazul, primul mare întregitor de țară.