De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul capelei Spitalului Voila din Câmpina
Cadre medicale, personal auxiliar, pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, judeţul Prahova, dar şi credincioşi au participat ieri, 27 iulie, la hramul bisericii din instituţia medicală închinată Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
De aproape cinci ani, în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, 27 iulie, mulţi credincioşi din oraşul prahovean Câmpina şi din împrejurimi se alătură personalului medical şi pacienţilor de la Spitalul de Psihiatrie Voila pentru a participa la sfintele slujbe oficiate în biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” şi „Sfânta Muceniţă Filoteia”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Între preoţii care au slujit în sobor au fost părintele protoiereu Grigore Melnic, al Protoieriei Câmpina şi pr. Liviu Milea, slujitor la Capela „Sfântul Pantelimon”. Despre viaţa Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a vorbit PS Părinte Timotei Prahoveanul, subliniind dragostea desăvârşită a sfântului mucenic, ca şi a altor creştini, pentru Domnul Hristos.
„În aceeaşi perioadă, aproximativ cu aceea în care a vieţuit Sfântul Pantelimon, unul dintre filosofi, văzând dragostea creştinilor, adică întrajutorarea şi respectul pe care îl aveau unii faţă de alţii, spunea - citat rămas celebru în istoria Bisericii: «Iată cât de mult se iubesc aceştia!». De aceea, ar trebui să fim ruşinaţi noi, cei de astăzi, creştini cu numele, dar atât de dezbinaţi. Creştini cu numele, dar străini cu faptele noastre de învăţătura Bisericii. Şi nu doar faptul că nu mai mărturisim prin sânge, cum au mărturisit marii martiri, între ei aflându-se şi Sfântul Pantelimon, nici măcar faptele mici ale credinţei de cele mai multe ori nu le mai săvârşim. Pomenirea Sfântului Pantelimon de astăzi ne îndeamnă stăruitor la mai multă râvnă pentru cele sfinte”, a precizat PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
La finalul slujbei, ierarhul a apreciat arhitectura şi ansamblul iconografic al locaşului de cult aflat în lucru, mai ales jertfa ctitorilor care au ridicat o biserică într-un spital. În acest locaş de cult, încă din anul 2012, când a fost târnosită, se păstrează spre închinare o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, dăruit de Parohia Pantelimon I din oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov.