Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Catedralei Episcopale din Huşi
Catedrala Episcopală din Huși a îmbrăcat marți, 29 iunie 2021, haine de sărbătoare, cu prilejul praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sfântului lăcaș ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495, informează Biroul de presă al eparhiei.
Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Pelerinii s-au putut închina la icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, aflate într-un baldachin special amenajat în preajma Catedralei Episcopale.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a descris profilul duhovnicesc al Sfinților Apostoli Petru și Pavel:„Sfinții Apostoli Petru și Pavel erau oameni nu ușor de convins, însă odată convinși, au devenit de neoprit. Ei rămân martori ai Învierii pentru că au fost oameni care și-au dus mărturia până la mucenicie. În fața morții nu îi vedem ca oameni care să își revendice superioritatea misiunii lor pe pământ, nici frica neputincioasă, gata să facă orice compromis, ci vedem aceeași mărturie de neoprit. Ei L-au cunoscut pe Dumnezeu”.
În cuvântul său de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ignatie a adus în atenție două îndemnuri ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel, foarte actuale pentru societatea în care trăim: „Sfântul Apostol Pavel ne spune: «Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc» (I Corinteni 10, 23).
Dumnezeu nu ne îngrădește în nici un fel libertatea. Depinde de noi ce alegem să facem. Dispunem de un evantai de posibilități în a ne trăi viața. Conștiința și înțelepciunea noastră vor decanta variantele care cu adevărat ne folosesc și ne zidesc, chiar dacă toate ne sunt îngăduite.
Sfântul Apostol Petru ne îndeamnă: «Trăiţi ca oamenii liberi, dar nu ca şi cum aţi avea libertatea drept acoperământ al răutăţii, ci ca robi ai lui Dumnezeu» (I Petru 2, 16). Observăm fără nici un efort în jurul nostru că oamenii însetează după libertate. Fiecare își concepe, conform cu mentalitatea lui și cu structura lui sufletească, propria libertate.
Din nefericire, de multe ori folosim libertatea ca pretext al răutăților noastre, al deficiențelor și carențelor noastre sufletești. De aceea Sfântul Apostol Petru ne dă îndemnul de a trăi ca oameni liberi, adică precum cei care Îl avem pe Hristos în inima noastră, căci El este adevărata libertate”.
Părintele Episcop a mulțumit domnului ministru Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, prezent la hramul Catedralei Episcopale, pentru tot sprijinul și deschiderea manifestată față de Episcopia Hușilor, oferindu-i, în semn de prețuire, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Hușilor, Crucea episcopală „Episcop Grigorie Leu”.
La rândul său, domnul ministru Victor Opaschi a descris relația dintre instituția pe care o reprezintă și Biserică, accentuând rolul Bisericii Ortodoxe în societatea românească și importanța manifestării libertății religioase, expresie a unei democrații autentice. De asemenea, ierarhul Hușilor a oferit Crucea episcopală „Episcop Grigorie Leu” și domnului Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.