Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
„Hramul cel mare al Sucevei”, organizat în condiții speciale anul acesta
Municipiul Suceava este astăzi în sărbătoare. Odată cu praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, bucovinenii îl cinstesc în mod deosebit pe Sfântul Ioan cel Nou, ocrotitorul orașului. Această zi comemorează momentul aducerii sfintelor sale moaște în cetatea Sucevei, în anul 1786, de la Zolkiew - Polonia.
Evenimentele dedicate celebrării Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au început de ieri, 23 iunie, când, de la ora 5:30, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi, a aşezat racla cu sfintele moaște în baldachinul special pregătit în curtea mănăstirii. După depunerea sfintelor moaşte, ierarhul a citit Acatistul Sfântului Ioan cel Nou, iar apoi au fost săvârşite de către preoții rânduiți Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile şi Sfânta Liturghie la un Altar de vară amenajat în curte. Slujba Privegherii a fost săvârșită aseară de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de clerici din Adunarea eparhială.
Astăzi, Liturghia dedicată „hramului celui mare” al Sucevei este săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de slujitori. Având în vedere situația epidemiologică, accesul credincioșilor în curtea mănăstirii se face în intervalul 6:00-11:00, prin trei puncte: pe la intrarea principală (pe sub turnul-clopotniță), pe poarta dinspre Paraclisul `Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou~ și pe portița dinspre trapeza mănăstirii.
„Vom încerca, pe cât posibil, ca «hramul cel mare» al Sucevei să se desfășoare în așa fel încât, pe de o parte, să aducem cinstirea cuvenită Sfântului Mare Mucenic Ioan, care ocrotește acest oraș, iar pe de altă parte, să-i primim cu aceeași dragoste pe pelerini și pe credincioși, fără însă a le pune în pericol sănătatea. Pentru aceasta s-au luat măsurile necesare, specifice situației epidemiologice în care ne aflăm. Într-o anumită măsură, da, va fi și cumva diferit: de pildă, pelerinii vor aștepta la rând pentru a cinsti sfintele moaște păstrând o distanță de 1,5 m între ei (distanță de altfel marcată de-a lungul traseului de așteptare), în curte nu vor mai putea participa atât de mulți precum în anii trecuți, acum trebuind să ocupe doar locurile bine marcate din incintă la aceeași distanță, în sfânta biserică se va putea intra tot controlat, credincioșii vor fi îndemnați să folosească soluțiile de dezinfectare puse la dispoziție în mai multe locuri din incintă, ș.a.m.d. Ne-am pregătit mult pentru aceasta, făcând un plan detaliat și angrenând mai mulți preoți și voluntari care, cu multă deschidere, și-au arătat disponibilitatea de a ne sprijini. Să mai amintesc și faptul că nu va mai fi un pelerinaj pedestru prin oraș cu sfintele moaște, ci ele vor fi purtate cu mașina pe un traseu puțin mai diferit decât altădată (adică va fi ceva mai lung) și cu scurte momente de rugăciune în dreptul anumitor biserici.
Pe de altă parte, toți împreună, gazde și pelerini, vom încerca să fim în același duh al sărbătorii, așa cum a fost și în anii trecuți, simțindu-ne inimă lângă inimă, dacă umăr la umăr nu se va putea, din cauza situației în care se află lumea întreagă. Dar dragostea va birui, lăuntric, orice distanțare fizică. De aceea, de pe acum, ne cerem din suflet iertare credincioșilor pentru anumite «limitări» care vor fi impuse în acest an, dar ne rugăm să primească toți, din belșug, binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirile Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou”, a declarat Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Sucevei și Rădăuților.