În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul ctitoriei patriarhale de la Dobreşti
În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, Mănăstirea Dobrești din Arhiepiscopia Timișoarei, județul Timiș, și-a sărbătorit hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
La această sărbătoare au participat credincioșii din Dobrești, din satele învecinate, din Timișoara și din toate părțile Banatului, veniți în pelerinaj cu autocarele sau cu mașinile personale. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene.
La Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Mitropolit Ioan au slujit protosinghelul Matei Buliga, starețul Mănăstirii Dobrești, preoții Cristian Constantin și Timotei Anișorac, consilieri eparhiali, preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, părinții protopopi Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, Caius Andrașoni de la Timișoara II și Dorin Covaci de la Făget, preoți şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate așezământului monahal, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a evidențiat viața de curăție a Sfintei Cuvioase Parascheva și lucrarea harului în inima ei. De asemenea, chiriarhul a amintit și despre cum, rugându-se în biserica din Vlaherne, Constantinopol, sfânta și-a ales, încă din vremea vieții sale, locul unde să rămână: în spațiul românesc. Cuvioasa este iubită de toți românii pentru viața sa închinată Domnului Iisus Hristos, și astfel a câștigat bucuria cerească în Împărăția lui Dumnezeu, a mai spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Matei Buliga a oficiat slujba de sfințire a prinoaselor şi o slujbă de pomenire pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie și Stela Ciobotea. Pe lângă hrana duhovnicească primită la Sfânta Liturghie, credincioșilor le-au fost oferite și pachete cu alimente din partea obștii monahale.
În acest an, veșmântul care a acoperit pentru o perioadă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în Catedrala Mitropolitană din Iași, dăruit în semn de evlavie de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel acestei ctitorii, a fost scos din biserică și așezat într-un foișor în curtea mănăstirii, special amenajat pentru a fi cinstit de credincioși.
Mănăstirea Dobrești este ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel și îi are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.