În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul de iarnă al Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București
Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală și-a sărbătorit miercuri, 6 decembrie, hramul de iarnă închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni. În mijlocul comunității s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii care au trecut pragul lăcașului de închinare bucureștean au avut bucuria de a se închina și la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”, adusă în pelerinaj de la mănăstirea prahoveană Ghighiu.
La Biserica de la kilometrul 0 al Capitalei, singura ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu rămasă în București, evenimentele liturgice închinate Sfântului Ierarh Nicolae au început din ajunul sărbătorii cu așezarea spre închinarea credincioșilor a Icoanei Maicii Domnului „Siriaca”, alături de racla ce adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie au făcut parte: pr. Florin Nectarie Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; pr. paroh Emil Nedelea Cărămizaru; pr. Gheorghe Zaharia de la Biserica Domnească „Sfântul Anton”- Curtea Veche, Paraclis Patriarhal; părintele Sergiu Constantin Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, care l-au făcut cunoscut în întreaga creștinătate: „Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie care avea multe posibilități, iar din bunurile acestei familii, multe le-a împărțit săracilor. A rămas ca model pentru fiecare dintre noi datorită bunătății inimii lui, care se recomandă mai ales în aceste timpuri. Din averea părinților și din avutul pe care îl avea în vremea slujirii sale ca ierarh se ocupa de cei care erau neajutorați și flămânzi, ajutându-i și pe cei care erau nedreptățiți. (…) Din perioada persecuțiilor, Sfântul Nicolae a învățat taina credinței, pe care a apărat-o la Sinodul de la Niceea, întrucât sunt documente care amintesc despre participarea lui, fiind trecut între cei 318 participanți, la numărul 151. Despre Sfântul Ierarh Nicolae ne-au vorbit de timpuriu Părinții Bisericii, aproape contemporani cu el sau cei care au auzit din tradiția păstrată în anumite locuri despre minunata lui viață”.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că voievodul Mihai Viteazul a avut mare evlavie la Sfântul Ierarh Nicolae: „Aflându-se într-un moment de răscruce al vieții lui, Mihai Viteazul, pe atunci tânăr ban al Craiovei, fiind dus către locul de execuție care era pregătit undeva lângă Curtea Domnească din București, a fost însoțit de mai mulți soldați. Trecând pe lângă o biserică cunoscută altădată a Cetății Bucureștilor, numită Albă Postăvari și dărâmată de regimul comunist, Mihai a cerut să intre în ea. Acolo, înaintea icoanei Sfântului Nicolae a îngenuncheat cerându-i ajutorul. Ceea ce s-a întâmplat câteva ceasuri mai târziu ne arată din nou intervenția directă a Sfântului Nicolae, pentru că a fost salvat și drept recunoștință a ridicat mănăstirea care îi poartă numele, iar fragmentul din sfintele moaște ale ierarhului, care se află în această biserică, l-a însoțit în vremea luptei de la Călugăreni. Ni se spune că a ținut permanent la pieptul lui, în timpul luptei, moaștele Sfântului Nicolae. Deși le-ar fi dorit oferite ctitoriei sale, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae au ajuns în această biserică, pe care o ocrotește împreună cu moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni. Modelul pe care ni-l oferă Sfântul Nicolae este plin de bunătate și în aceste zile premergătoare sărbătorii Nașterii Mântuitorului este bine să ne gândim la mulțimea virtuților pe care le-au cultivat în viața lor sfinții”.
Icoana Maicii Domnului „Siriaca” se va întoarce la Mănăstirea Ghighiu joi, 7 decembrie, ora 20:00.