În după-amiaza zilei de vineri, 6 decembrie 2024, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, a primit în vizită, la Palatul Patriarhiei, o delegație din
Hramul de toamnă al Bisericii Șerban Vodă din București
Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei Șerban Vodă din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Bucuria comunității bucureștene a fost sporită anul acesta de aducerea, de la Catedrala Patriarhală, a raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Joi, 14 noiembrie, cinstitul odor a fost așezat spre închinarea credincioșilor în pridvorul Bisericii Șerban Vodă, alături de fragmentul din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț și de părticele din moaștele altor sfinți, aflate în tezaurul sacru al parohiei. În continuare, a fost săvârșită slujba Acatistului fiecăruia din acești doi sfinți.
La ceas de seară, în mijlocul comunității parohiale a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în cinstea Cuviosului Paisie de la Neamț. Alături de ierarh s-a rugat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele Ionuț Bărbulescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală, părintele paroh Dinu Pompiliu, precum și numeroși alți clerici.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a pus în lumină viața, activitatea și virtuțile marelui nevoitor isihast: „Sfântul Paisie a contribuit la redeșteptarea practicilor isihaste în toate comunităţile pe care le-a condus. Această mişcare de revigorare a spiritualităţii ortodoxe româneşti pe bazele învățăturii Sfinților Părinți a cuprins ulterior, prin ucenicii săi, și alte spații ale lumii ortodoxe, purtând numele inițiatorului său, respectiv acela de paisianism. Termenul de paisianism a fost folosit pentru prima dată de istoricul Nicolae Iorga în anul 1902, dar ucenicii starețului se numeau între ei «paisioţi», iar comunităţile întemeiate de acesta s-au autointitulat «sobor paisicesc» îndată după trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Paisie. În 1988, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie Velicicovschi. În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a rânduit pomenirea ca sfânt sub numele de Cuviosul Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15 noiembrie. La mormântul lui de la Mănăstirea Neamț vin să se închine și să-i ceară ajutorul nu numai credincioși din România, ci și din alte țări”.
Totodată, Episcopul-vicar patriarhal a prezentat istoria aflării cinstitelor moaște ale sfântului și legătura dintre parohia bucureșteană și Cuviosul Paisie de la Neamț: „Mormântul Sfântului Paisie era cunoscut, însă moaștele sale au fost scoase spre închinare de curând. La 24 mai 1986, a fost descoperit în mod minunat un sfânt necunoscut care era îngropat sub aleea de acces spre biserica mare a Mănăstirii Neamț. Mulți au spus atunci că acela ar fi fost de fapt Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. Pentru a se clarifica această situație, la 23 septembrie 2013, o comisie organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei a întreprins cercetări la mormântul Sfântului Paisie, aflat în biserica mare a așezământului monahal. Moaștele sale au fost găsite în sicriu, în mormântul său din biserică. După o cercetare care a stabilit că moaștele sfântului sunt autentice, în anul 2015, la inițiativa părintelui stareț al Mănăstirii Neamț, arhimandritul Benedict Sauciuc, a fost realizată la Atelierele Patriarhiei Române o raclă din argint aurit în care a fost așezat cinstitul odor. Un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie au fost donate Bisericii Șerban Vodă din București, care a primit astfel și hramul Sfântului Cuvios Paisie”.
În încheiere, părintele paroh Dinu Pompiliu l-a felicitat pe ierarh cu ocazia sărbătoririi zilei onomastice. În continuare, în biserica parohială, patru coruri de copii reprezentând lăcașuri de cult din Protoieria Sector 4 Capitală au susținut un frumos concert.
În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, vineri, 15 noiembrie, Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de un sobor de slujitori condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos”.