Corala „Armonia” din Constanţa a susţinut pentru al treilea an consecutiv un concert de colinde în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Bartolomeu” din Braşov. Organizat cu binecuvântarea
Hramul Episcopiei Severinului și Strehaiei
Episcopia Severinului și Strehaiei și-a sărbătorit luni, 26 decembrie, ocrotitorul spiritual, Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana. În ziua sa de pomenire, Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Sfântul Nicodim este cel care a înființat Mănăstirea Vodița din județul Mehedinți și tot de numele lui este legată începerea vieții monahale la alte trei mănăstiri din eparhie: Topolnița, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului, se arată pe episcopiaseverinului.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vorbit despre ctitoriile Sfântului Nicodim: „Sfântul Nicodim a fost oarecum contemporan cu Sfântul Grigorie Palama, pe care în mod special Biserica noastră l-a cinstit și l-a pomenit în acest an. Sfântul Nicodim, viețuitor în Sfântul Munte Athos, a trecut Dunărea pe la Vodița, ca să revigoreze monahismul în Țara Românească. A întemeiat o vatră monahală la Vodița, apoi s-a dus mai la nord și a întemeiat Tismana, Vișina și chiar dincolo, în Ardeal, a pus bazele Mănăstirii Prislop. Sfântul Nicodim ne-a învățat să ne rugăm stăruitor și profund”, a spus Episcopul Caransebeșului.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim i-a felicitat pe credincioși pentru evlavia arătată și i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Lucian pentru slujire: „Sfântul Nicodim de la Tismana este ocrotitorul episcopiei noastre și al județului nostru. El a ctitorit prima mănăstire pe Valea Vodiței, aproape de fluviul Dunărea, așa după cum cu 1.000 de ani înainte Sfântul Antonie cel Mare a organizat în pustiul Nilului monahismul. Sfântul Nicodim, din evlavie față de Sfântul Antonie cel Mare, a rânduit la ridicarea Mănăstirii Vodița cu sprijinul și cheltuiala voievodului Vlaicu Vladislav ca hramul mănăstirii să fie «Sfântul Antonie cel Mare»”.
La final au fost binecuvântate și icoanele de pe ușile de la intrarea în Catedrala Episcopală.