Potrivit tradiției liturgice a Bisericii noastre, în zilele premergătoare praznicului Botezului Domnului, casele credincioșilor sunt binecuvântate prin stropire cu Agheasmă Mare. Această tradiție a fost
Hramul mănăstirii bănățene Timișeni
Mănăstirea Timișeni din localitatea Șag, județul Timiș, și-a sărbătorit hramul joi, 29 august 2024, de pomenirea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la Altarul de vară al așezământului monahal, ne-a transmis pr. Marius Mircia.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a explicat că Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și-a dedicat viața în totalitate propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu și vestirii Împărăției cerurilor. Totodată, a evidențiat că tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a marcat un moment decisiv în istorie, eclipsând complet ziua de naștere a regelui Irod. De atunci, nu se mai pomenește despre aniversarea regelui tiran, ci doar despre sacrificiul Sfântului Ioan, care, prin vărsarea sângelui său, a sfințit această zi și a deschis calea tuturor martirilor pentru Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, toți pelerinii au primit în dar pachete cu alimente din partea obștii monahale.
Mănăstirea de la Șag a fost fondată în 1944 de mitropoliții Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu. Închisă de regimul comunist în 1959 și transformată în locuințe pentru muncitori forestieri, mănăstirea a fost redeschisă în 1968, datorită eforturilor Mitropolitului Nicolae Corneanu.
Din 2002, au avut loc ample lucrări de construcție și modernizare, care au extins și renovat întregul complex monahal, pentru a răspunde numărului tot mai mare de pelerini.