De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Mănăstirii Morisena din Banat
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, s‑a cinstit în acest an în ziua praznicului Preasfintei Treimi, aducând bucurie sporită obștii și credincioșilor atașați de Mănăstirea Morisena din comuna Cenad, Protopopiatul Sânnicolau Mare, județul Timiș, ce și-a sărbătorit hramul.
Mănăstirea Morisena a fost vizitată luni de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a poposit cu mult drag în mijlocul viețuitoarelor așezământului și al credincioșilor și închinătorilor care cercetează acest loc. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor condus de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, arhimandritul Simeon Stana, din care au făcut parte și preoții Mircea Szilagyi și Marius Sfercoci, ostenitori în Administrația eparhială, părintele protopop Marius Podereu de la Protoieria Sânnicolau Mare și preoți de la parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Comloșu Mare. S‑a săvârșit, de asemenea, slujba de sfințire a prinoaselor și de pomenire a ctitorilor și ostenitorilor acestui sfânt lăcaș.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Mitropolit, care a prezentat cele două sărbători prăznuite luni. Ierarhul a încheiat cuvântul îndemnând familiile creștine de azi la naștere de prunci și la educație aleasă pentru toți copiii dăruiți de Dumnezeu.
Mănăstirea Morisena a fost înființată în anul 2003, pe temeiul faptului că la Cenad (vechea Morisena) exista în jurul anului 1002 o mănăstire de călugări răsăriteni, fiind cea mai veche așezare monahală atestată documentar de pe teritoriul ţării noastre. La 24 iunie 2005 a fost târnosită biserica mănăstirii și s‑au binecuvântat corpul de clădire şi paraclisul de vară, toate construite în plin câmp, pe un teren arabil altădată. În prezent, obștea mănăstirii este condusă de stareța Ștefania Fronea și povățuită duhovnicește de ieromonahul Matei Hădărig, ne-a transmis pr. Mircea Szilagyi.