Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Hramul Mănăstirii Săraca din județul Timiș
La praznicul împărătesc al Schimbării la Față a Domnului, străvechea Mănăstire Săraca, județul Timiș, și-a sărbătorit hramul istoric. În această zi binecuvântată, peste o mie de credincioși din Banat și nu numai, însoțiți de zeci de preoți, s-au îndreptat spre mănăstirea situată în micuțul sat Șemlacu Mic, Protopopiatul Deta.
Bucuria praznicului a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor din care au făcut parte preotul Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele arhim. Climent Vântu, stareţul aşezământului monahal, părintele protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii Dobrești, clerici din Administrația eparhială, protopopi din Timișoara și Deta. Au fost prezenți la slujbă monahi și monahii din cuprinsul eparhiei, reprezentanți ai autorităților locale și județene. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic dirijat de părintele prof. dr. Ionuț-Alexandru Ardereanu.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți viețuitorii și ctitorii mănăstirii trecuți la cele veșnice și au fost binecuvântate prinoasele și strugurii aduși de către credincioși.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Mitropolit Ioan. „Știți ce a spus Hristos în Taina Sfintei Liturghii de astăzi? Aș vrea să fac și eu o colibă în inima ta. Câți dintre noi, astăzi, i-am oferi inima lui Hristos să-Și facă o colibă în ea? Binecuvântați să fiți, fraților, prezenți cu sufletul, cu cugetul și cu trupurile voastre astăzi aici, în acest loc. Este un semn că, cel puțin voi, din atâta lume, sunteți deschizători de inimă, ca Hristos să-și facă o colibă în ea”, a spus ierarhul.
De asemenea, făcând referire la vechimea acestei mănăstiri bănățene, Înaltpreasfinția Sa a zis: „Frățiile voastre ați umblat pe la multe mănăstiri din țară, iar una dintre mândriile neamului nostru sunt frumoasele mănăstiri din nordul Moldovei, vizitate de milioane de oameni. Însă, de ce oare nu venim noi mai des să ne rugăm în mănăstirile noastre, mai ales că această mănăstire este, poate, cu cel puțin 300 de ani mai veche decât mănăstirile din Moldova? Prima atestare documentară a acestei mănăstiri o avem dintr-o cronică a franciscanilor datând din anul 1270”.
La sfârșitul slujbei, arhim. Climent Vântu, starețul Mănăstirii Săraca, a mulțumit chiriarhului pentru vizită și slujire. Mulțumirile părintelui stareț s-au îndreptat apoi către credincioșii veniți în număr mare să primească binecuvântarea și către donatorii, miluitorii și binefăcătorii acestui așezământ monahal. În semn de ospitalitate și dragoste frățească, fiecare pelerin a primit din partea mănăstirii o gustare, întărindu-se astfel legătura duhovnicească dintre obștea monahală și poporul dreptcredincios.