Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Hramul unei noi ctitorii din județul Mehedinți
Luni, 20 iulie 2020, biserica din satul Schitul de Sus, județul Mehedinți, și-a sărbătorit hramul. În ziua de cinstire a Sfântului Ilie, comunitatea a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie.
Din soborul preoților slujitori a făcut parte părintele arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița și fiu al satului Schitul de Sus; părintele Cătălin Țăruș, de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin; părintele Sorin Iliescu, de la Parohia Izvorul Bârzii, învecinată cu Parohia Balotești, de care aparținea biserica din Schitul de Sus; părintele paroh Petru Trotea, care păstorește comunitatea din satul Schitul de Sus, și părintele arhidiacon Bogdan Chirea. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai grupurilor psaltice de la Catedrala severineană.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre marele Proroc Ilie Tesviteanul și despre minunile săvârșite de el, istorisite în Cartea a 3-a a Regilor din Vechiul Testament.
De asemenea, părintele paroh Petru Trotea le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă hramul bisericii pentru viața duhovnicească a credincioșilor unei parohii.
Până în anul 2019, biserica din satul Schitul de Sus, precum și biserica din Balotești au fost păstorite de obștea monahală de la Mănăstirea Topolnița. Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ a fost pusă în anul 1994. Lucrările de construcţie s-au realizat între anii 1994 şi 2004, cu sprijinul părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu, stareţul Mănăstirii Topolniţa, cu ajutorul enoriaşilor şi al altor donatori.
Pictura sfântului locaş de închinare s-a realizat între anii 2004 şi 2012 de către familia pictorilor Lăcrămioara şi Liviu Anton din Bucureşti, în tehnica frescă, cu sprijinul Primăriei Izvoru Bârzii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Slujba de târnosire a bisericii din satul Schitul de Sus a avut loc în data de 26 august 2012.