În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Icoană prețioasă revenită în patrimoniul muzeal al Mănăstirii Cernica
Un fragment din vechea catapeteasmă a Bisericii „Sfântul Nicolae” de la Mănăstirea Cernica realizată la sfârșitul secolului al 18‑lea a revenit marți, 30 aprilie 2024, în patrimoniul așezământului monahal după 40 de ani. Icoana intitulată „Duminica Samarinencei” a fost donată de Asociația Comercianților de Opere de Artă din România (ACOAR) și Casa de Licitație Artmark. Donatorul și‑a exprimat dorința de a rămâne anonim, informează TRINITAS TV.
Fragmentul de catapeteasmă a fost oferit Mănăstirii Cernica în cadrul unui eveniment organizat la Palatul „Cesianu‑Racoviță” din Capitală. La conferința de presă au participat reprezentanți ai așezământului monahal, ai Biroului de presă al Patriarhiei Române și ai Casei de Licitație Artmark.
Pe lângă donație, vechiul proprietar a restaurat piesa, ce aparține școlii românești de pictură religioasă practicată pe teritoriul țării noastre de la sfârșitul secolului al 18‑lea: „Acum, prin intermediul Casei Artmark, se întoarce lângă majoritatea pieselor din vechea catapeteasmă și această icoană, care a fost pictată în cadrul școlii de pictură cernicană, pe care o conduceau părinți din mănăstire. Ei au lăsat ca mărturie și iconostasul de la Paraclisul «Sfântul Dimitrie», Biserica «Sfântul Nicolae», Biserica «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», toate fiind pictate de meșteri iconari din cadrul mănăstirii noastre. Icoana aceasta datează din perioada 1812‑1816, nu a fost finalizată într‑un singur an”, a declarat pentru TRINITAS TV protos. Vasile Pîrjol, starețul așezământului monahal.
La eveniment a fost prezent și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a vorbit despre simbolismul scenei acestei icoane, transmițând, totodată, mulțumiri donatorului și organizatorilor. „Orice act de generozitate bucură. Este sentimentul pe care îl avem în aceste momente când am fost martorii reîntoarcerii în patrimoniul muzeal al Mănăstirii Cernica a unei icoane foarte prețioase, foarte frumoase. Generozitatea atrage bucuria și recunoștința. De aceea mă aflu aici, să mulțumesc inclusiv în numele instituției pe care o reprezint celor care au făcut posibil acest gest, care merită toată atenția și mulțumirile noastre. Îi mulțumim fostului posesor al acestei icoane, care a dorit să fie anonim, ceea ce denotă o generozitate pură”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Fragmentul de iconostas, precum și celelalte piese din catapeteasma Bisericii „Sfântul Nicolae” pot fi admirate în Muzeul Mănăstirii Cernica.