Miercuri, 1 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din orașul Vârșeț. În
„Împreună de ziua dezrobirii” la Școala „Ion Creangă” din Târgu Frumos
Anul acesta s-au împlinit 165 de ani de la eliberarea din sclavie a romilor din România. Pentru a marca acest lucru, la Școala „Ion Creangă” din localitatea Târgu Frumos s-a desfășurat activitatea „Împreună de ziua dezrobirii”, aflată la cea de-a doua ediție.
Evenimentul a fost coordonat vinerea trecută de Departamentul Minorități al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, reprezentat prin inspectorul pentru minorități Ana-Maria Doleanu, și cu Școala „Ion Creangă”, reprezentată de directorul Daniel Arvinte.
La activitate au fost invitați scriitoarea de etnie romă Lenuța Neacșu, autoarea celor trei volume intitulate „Trei zile de bunătate”, „Cea mai frumoasă poveste de iubire” și „Baro Manuš”, artista Alexandra Bulancea, profesorul de limba romani Marin Crețu, profesorul de istorie Ana Maria Butnariuc, alături de organizatorii activității - Ana-Maria Ștefan, directorul adjunct a școlii, și părintele Alexandru Baciu, referent al Departamentului Minorități.
Evenimentul a parcurs două etape. Prima parte a cuprins o prezentare istorică a subiectului făcută de pr. Alexandru Baciu. În continuare, artista Alexandra Bulancea a interpretat imnul romilor „Dželém dželém lungóne droméntsa”, cântecul tradițional rom „Ederlezi” și o doină românească. Partea a doua a cuprins prelegerea scriitoarei Lenuța Neacșu, care a avut ca scop evidențierea importanței educației în viața elevilor de etnie romă. În atmosfera caldă și vie a povestirilor din viața de șatră a Lenuței Neacșu, elevii au putut învăța că doar credința și educația le pot oferi șansa de a-și construi o viață cu adevărat liberă.