La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
În Protopopiatul Vaslui se vor zidi două noi biserici
Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit marți, 5 octombrie 2021, slujba punerii pietrei de temelie pentru două lăcașuri de cult din Protoieria Vaslui.
În satul Huc, Parohia Siliștea, a fost pusă piatra de temelie pentru o biserică ce îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
În cuvântul de învățătură rostit la final, chiriarhul a afirmat că biserica este locul în care Îl întâlnim pe Dumnezeu:
„Oriunde ne-am duce în lumea aceasta, peste tot, este multă neliniște, gălăgie și mult duh de dezbinare. Biserica este locul păcii și al liniștii, pentru că Cel care este Capul Bisericii - Hristos, Mântuitorul nostru - este Pacea, Lumina și Unitatea noastră. Din Biserică, primim puterea ca noi înșine, creștini fiind, să devenim purtători de pace, lumină și multă unitate, acolo unde Dumnezeu ne-a așezat pe fiecare dintre noi, în viața de familie sau de mănăstire, în demnitățile publice și în casele noastre”.
La final, Părintele Episcop le-a mulțumit tuturor celor care au avut curajul, în aceste vremuri dificile, de a ridica un lăcaș. Preasfinția Sa a mulțumit părintelui paroh Ionel Hrestic de la Parohia Siliștea și coordonatorul lucrărilor la această biserică nouă, precum și părintelui Vasilică Paraschiv de la Parohia Parpanița.
În continuare, ierarhul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică din satul Schinetea. Noul lăcaș de cult, închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va avea hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. De remarcat faptul că de satul Schinetea este legat și numele eroului din Primul Război Mondial, mareșalul Constantin Prezan, înmormântat în această localitate și care a avut o dorință arzătoare ca în acest loc să fie construită o biserică.
Prin implicarea părintelui Andrei Bogdan de la Țibăneștii Buhlii, cu susținerea Primăriei comunei Dumești, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui și cu efortul credincioșilor, acest vis devine realitate.
„Mulți oameni spun că nu e nevoie să meargă la biserică, invocând ca motivație faptul că au o relație personală (intimă) cu Dumnezeu, acasă, în cămăruța lor, și nu au nevoie de un intermediar, care este preotul sau episcopul.
A veni la biserică este exact același lucru cu dorința de a bea o apă bună, dintr-un izvor. Dacă vă voi spune că la doi pași de dumneavoastră este un izvor cu apă rece, foarte bună și limpede, iar la o oarecare distanță, este un robinet cu apă, cu siguranță, cei mai mulți dintre dumneavoastră veți alege apa de izvor.
Este esențială și relația noastră personală cu Dumnezeu, însă avem nevoie să mergem la izvor”, a arătat ierarhul.