Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Început bun pentru noua biserică a Academiei de Poliție din București
La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au debutat marți, 20 august 2024, lucrările de zidire a noii biserici cu hramul „Sfântul Apostol Toma” din cadrul instituției militare de învățământ superior. Pentru marcarea momentului a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare la începutul lucrărilor pe locul în care în urmă cu trei ani a fost pusă piatra de temelie.
Slujba de binecuvântare a fost săvârșită de un sobor de preoți din care au făcut parte arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române; preotul militar Felix Iulian Radu, șeful Secției asistență religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și alți slujitori.
În mijlocul comunității academice s-a aflat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a subliniat importanța unui lăcaș de rugăciune într-o astfel de instituție de învățământ. „În urmă cu trei ani s-a pus piatra de temelie a acestei biserici. În general piatra de temelie așezată într-un loc îl face pe acesta sacru. Acest loc a devenit sfințit în urma slujbei săvârșite întru nădejdea ridicării aici a unei biserici ocrotite de Sfântul Apostol Toma. Socotit de unii necredincios, de alții catalogat în alte cuvinte, Sfântul Toma a cerut să vadă rănile Mântuitorului îndată după Învierea Lui. Marii teologi au spus că el a făcut acest lucru în locul nostru, pentru a ne vindeca pe toți de îndoială. A zidi o biserică este o mare binecuvântare pentru cineva. Fie că este o persoană publică, o autoritate a statului sau fie că este un om care are posibilități materiale, sau un cleric care poate aduna în jurul lui pe mai mulți oameni care devin ctitori. Ctitoria unei biserici înseamnă mărturisirea asemenea lui Toma. O astfel de biserică este o binecuvântare în special pentru o instituție de acest fel, cum este Academia de Poliție”, a spus Preasfinția Sa.
La eveniment a fost prezent și chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care a transmis un mesaj de felicitare din partea instituției pe care o reprezintă: „Sunt onorat ca în numele conducerii Ministerului Afacerilor Interne să transmit un mesaj de bucurie, bunătate creștinească pentru acest moment de începere a lucrărilor construcției bisericii. Pentru noi, MAI, este un moment important, dar mai ales pentru Academia de Poliție, unitatea noastră de elită, o instituție fundamentală în sistemul de pregătire, care are un rol esențial în ceea ce înseamnă pregătirea apărătorilor de mâine ai țării noastre. Susținem cooperarea cu Biserica Ortodoxă Română, așa cum susținem dialogul cu toate cultele din România, apreciem eforturile Bisericii Ortodoxe Române și de aceea vă mulțumim în numele tuturor colegilor din partea tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este situată pe Aleea Privighetorilor nr. 1A, sector 1, București.