De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Începutul noii sărbători a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou pe Colina Bucuriei
Arhiepiscopia Bucureștilor sărbătorește la finalul acestei săptămâni un sfert de mileniu de la Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și așezarea lor spre închinare în Catedrala Patriarhală. Manifestările liturgice prilejuite de acest eveniment istoric au debutat în seara de miercuri prin oficierea slujbei Privegherii în ctitoria voievodală de pe Colina Bucuriei de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sâmbătă, 13 iulie, se împlinesc 250 de ani de când cetatea Bucureștilor este ocrotită de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou prin cinstitele sale moaște care au fost așezate în actuala Catedrală Patriarhală spre închinare poporului dreptcredincios. Pentru a marca acest moment jubiliar, din acest an, în Calendarul creștin-ortodox editat de Arhiepiscopia Bucureștilor, la data de 13 iulie este înscrisă sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”.
Această nouă sărbătoare a sfântului ocrotitor al Capitalei este întâmpinată zilele acestea printr-un bogat program liturgic, care a debutat miercuri seara prin săvârșirea slujbei Privegherii. Rânduiala a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, înconjurat de un sobor de clerici, slujitori ai catedralei și ostenitori ai Administrației Patriarhale.
La finalul slujbei Litiei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre cinstirea sfântului în București și în întreaga țară. „Puterea și prezența Sfântului Cuvios Dimitrie au încurajat istoria Bisericii acestui neam, pe domnitori, ierarhi, clerici, monahi și mulțimea credincioșilor, care au găsit mereu alinare și ajutor, rugându-se înaintea raclei cu moaștele sale. Rugăciunea și mijlocirea lui înaintea tronului Preasfintei Treimi ne-au ferit de multe primejdii. El a hrănit poporul în vremuri de foamete, a adus ploaie la vremuri de secetă, a adus pace în vremuri de războaie, a vindecat bolnavi, ne-a izbăvit în timpuri de molime, a mângâiat, a încurajat și a întărit în credință pe toți cei care au alergat la sfintele sale moaște cu credință și evlavie. De-a lungul sfertului de mileniu de la venirea în București a cinstitelor sale moaște (13 iulie 1774), Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost cinstit ca ocrotitor duhovnicesc și grabnic ajutător pentru credincioșii aflați în nevoie sau încercați de necazuri. Din acest motiv, Sfântul Dimitrie a fost mereu căutat în rugăciune, iar în împrejurări deosebite, sfintele sale moaște au fost purtate în procesiuni solemne pentru mângâierea credincioșilor, dar și ca mijloc de tămăduire de boli și izbăvire de calamități”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit celor prezenți despre dezvoltarea cultului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Biserica Ortodoxă Română. „Pentru ocrotirea și minunile sale atât de cunoscute a fost proclamat drept «Ocrotitor al Bucureștilor» de către Mitropolitul Filaret al 2-lea al Ungrovlahiei (1792-1793). Cultul Sfântului Dimitrie cel Nou a fost generalizat în toată țara, în octombrie 1955, de către Patriarhul Justinian (1948-1977) și a fost mereu în evlavia și rugăciunea tuturor slujitorilor, ierarhilor și Patriarhilor Bisericii noastre. Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist s-a opus presiunilor venite din partea regimului comunist care dorea să mute sediul Patriarhiei de pe istoricul Deal al Mitropoliei, sub pretextul că planul de sistematizare a Capitalei prevede și impune mutarea, în fapt chiar demolarea Catedralei și a Reședinței Patriarhale. Fidel făgăduinței de a păstra și a spori cele încredințate, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, încă de la începutul păstoririi sale, a întărit, a consolidat și a înfrumusețat cetatea aceasta a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de pe Dealul Mitropoliei, încât în ziua de 26 octombrie a anului 2008, la împlinirea a 350 de ani de la zidirea sfântului lăcaș, a fost resfințită Catedrala Patriarhală, care adăpostește ca într-un chivot moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. De atunci, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a amplificat importanța sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, prin intensificarea manifestărilor liturgice, culturale și duhovnicești. A fost instituită și la București tradiția dezvoltată la Iași, în vremea păstoririi Preafericirii Sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și anume procesiunea «Calea Sfinților», în care sunt purtate cu solemnitate, de către părinții slujitori ai Catedralei Patriarhale, moaștele sfântului”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, soborul de slujitori a oficiat slujba Utreniei, răspunsurile liturgice fiind oferite, după tradiție, de două strane formate din membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduse de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, respectiv de psaltul Gabriel Rădășanu, lampadarul Catedralei Patriarhale.