Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Încununarea unei lucrări frumoase la Parohia Chilii din județul Neamț
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vizitat duminică, 16 iunie, Parohia Chilii din Protopopiatul Roman, județul Neamț, pentru a sfinți biserica din comunitate și a binecuvânta lucrările de restaurare și înnoire a ansamblului bisericesc, desfășurate de comunitatea parohială sub coordonarea preotului Marius-Ciprian Moldovanu, în perioada 2017-2024.
Credincioșii din Parohia Chilii au trăit duminică bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat lucrările de restaurare și reînnoire a ansamblului parohial, încununând astfel efortul depus de ctitori și donatori de-a lungul a șapte ani.
De la primele ore ale dimineții, credincioșii din Parohia Chilii, dar și pelerini veniți din localitățile învecinate au participat la Sfânta Liturghie oficiată, pe un podium amenajat lângă Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, de un sobor din care au făcut parte părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal, părintele Alexandru Daniel Zamfir, consilier eparhial, părintele Dan Alexandru Antoce, protopop al Protopopiatului Roman, precum și preoți de la parohiile învecinate și arhidiaconi de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și soborul slujitorilor, în sunet de clopot, au înconjurat lăcașul de cult citind pericopele evanghelice specifice și însemnând la exterior cu Sfântul și Marele Mir, în semnul Sfintei Cruci, cele patru laturi ale edificiului. Apoi, s-au sfințit Altarul și pictura murală, oferindu-se credincioșilor posibilitatea de a se închina la moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, așezate în piciorul Sfintei Mese.
În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a vorbit despre importanța unui lăcaș de cult pentru comunitatea parohială și a subliniat faptul că Sfânta Masă a oricărei biserici reprezintă piatra de la ușa mormântului Domnului Iisus Hristos la care credinciosul este invitat să meargă cu prilejul fiecărei Sfinte Liturghii pentru a regăsi liniștea lăuntrică: „Noi mergem la mormânt pentru că acolo este cineva dintre cei care au fost apropiați de-ai noștri și de cele mai multe ori suntem cuprinși de tristețe. Am urmărit procesiunea pe care o facem la morminte, mai ales la poporul român, unde este prezentă această legătură aparte a celor vii cu cei care au plecat la ceruri. Mormântul este cămara unde ne vom odihni, acoperiți de o lespede sau de pământ, așteptând Parusia când trupul se va ridica din nou din mormânt așa cum a fost așezat. Când mergem la mormântul din Ierusalim nu mai găsim Trupul Domnului, deși Trupul Său după înviere are alte însușiri decât cele pe care le-a avut atunci când a locuit în istorie împreună cu ucenicii Săi. Dacă până la ușa mormântului tot ce a împlinit Iisus a fost istorie, după Înviere putem vorbi de metaistorie. Este metafizicul pe care noi îl percepem cu dimensiunea credinței, nu a rațiunii, care este limitată. Noi nu L-am văzut pe Hristos înviat, dar cei care L-au văzut după Înviere au mărturisit și adevărată este mărturisirea lor. Deci, noi credem prin spusele celor care L-au văzut pe Hristos și cu ochii fizici, dar și cu ochii minții, așa cum mărturisește Sfântul Apostol Ioan (I Ioan 1, 1)”.
Părintele protopop Dan Alexandru Antoce a vorbit despre implicarea preotului paroh în derularea și finalizarea lucrărilor de la Chilii, argumentând prin aceasta propunerea de a-i fi conferit acestuia titlul onorific de iconom stavrofor. La final, preotul paroh Marius-Ciprian Moldovanu a prezentat în rezumat etapele derulării lucrărilor de reabilitare a ansamblului de la Chilii și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru slujba de sfințire, precum și preoților împreună slujitori, ctitorilor și credincioșilor prezenți.
Lucrările de reabilitare a sfântului lăcaș s-au derulat de-a lungul a cinci ani (2019-2024) și au constat în schimbarea integrală a acoperișului, decaparea pereților și tencuirea din nou, consolidarea temeliei și placarea cu piatră naturală. La interiorul edificiului s-au realizat lucrări de consolidare, decapare și tencuire a pereților, armare, refacerea instalației electrice și pictarea din nou în tehnica „al seco”, de către pictorul Constantin Prisecariu. A fost introdus sistemul de încălzire în pardoseala placată cu marmură, s-a achiziționat mobilier bisericesc și s-a confecționat o nouă catapeteasmă din lemn de stejar, iar în Sfântul Altar a fost refăcută Sfânta Masă, aceasta fiind placată cu marmură. De asemenea, sfântul lăcaș a fost înfrumusețat cu icoane, obiecte și podoabe de cult.
Totodată, în perioada 2017-2019 au fost derulate lucrările de reabilitare a casei parohiale și a fost finalizată construirea Așezământului social-filantropic „Sfântul Ierarh Nicolae”, edificii care întregesc ansamblul parohial de la Chilii.
După șapte ani de muncă, susținută financiar de Consiliul Local al Primăriei Valea Ursului, de enoriașii parohiei, precum și de oameni care au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor, între care se regăsesc arhim. Ciprian Grădinaru, Toader Cătășin, Petru Smeria, Cristian Apetrei, biserica de la Chilii și clădirile anexe care întregesc ansamblul au îmbrăcat veșmântul binecuvântării. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și-a exprimat mulțumirea și recunoștința față de ctitori și binefăcători prin oferirea unor plachete, a distincțiilor de ctitorie și a distincțiilor de vrednicie pentru faptul că „s-au făcut continuatori și păstrători ai credinței, unității de neam și ai frumoaselor tradiții strămoșești, precum și ai unui patrimoniu eclesial pe care să-l putem oferi generațiilor viitoare”.