La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Înmormântarea părintelui profesor Constantin Muha
Părintele profesor Constantin Muha, trecut de curând la cele veșnice, a fost înmormântat sâmbătă, 17 octombrie 2020, la Parohia „Sfânta Vineri” din municipiul Dorohoi. Zeci de oameni din întreg orașul au luat parte la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Municipiul Dorohoi din județul Botoșani este încă în doliu după ce părintele profesor Constantin Muha, de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, s-a mutat la Domnul. Sâmbătă la amiază, credincioșii Parohiei „Sfânta Vineri”, dimpreună cu rudele și apropiații familiei îndoliate, și-au luat rămas-bun de la părintele director Constantin, care a trecut la cele veșnice în urma complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Clerici și enoriași s-au rugat pentru sufletul preotului, participând în condiții speciale la slujba Înmormântării, săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat că, deși a trecut la Domnul, părintele profesor este viu în veșnicie: „Părintele Constantin este viu, mai viu decât suntem noi, unii în faţa altora. Noi suntem pe cale, el a ajuns la liman. Noi, urmăriţi de logica omenească, nu prea înţelegem ce se întâmplă întru totul. Intuim, nădăjduim, nu ne pierdem cumpătul. Părintele Constantin ştie deja totul. El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent. Este prezent şi solicită bunei soţii şi fetelor sale dragi să nu-şi piardă cumpătul, să nu deznădăjduiască. El insistă şi le roagă să fie puternice, aşa cum puternic a fost el; să fie adevărate, aşa cum autentic a fost el; să aibă credinţă în Dumnezeu, în ajutorul Maicii Domnului, în rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, aşa cum tare în credinţă a fost el. Tinzând spre aceasta, străduindu-se întru aceasta, cele patru fiinţe dragi sufletului său îi vor oferi părintelui Constantin odihnă, tihnă şi pace. Ajuns acolo sus şi privind spre cele de jos, părintele Constantin aşteaptă ca lucrurile să meargă bine la seminar, credincioşii parohiei să rămână fideli Bisericii, profesorii de religie să ţină candela aprinsă în şcoli. Şi, mai presus de toate, părintele Constantin aşteaptă ca scumpa sa soţie şi nepreţuitele sale fiice să meargă înainte, să fie ajutate de cei care pot să o facă, să fie ceea ce s-a străduit el să fie: om de familie, dascăl bun, creştin adevărat”.
Părintele iconom stavrofor Constantin Muha a fost director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și, pentru scurtă vreme, inspector de religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.