Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Înmormântarea unui fost părinte director al seminarului din Buzău
Părintele Manea Cristișor, cunoscutul profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a fost condus pe ultimul drum marți, 6 octombrie 2020. Slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu respectarea măsurilor specifice acestei perioade, în curtea Parohiei Broșteni din Buzău, unde regretatul preot profesor a slujit timp de 33 de ani.
Rânduiala prohodirii a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în noua biserică parohială, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
La momentul de rugăciune au participat foști și actuali profesori ai seminarului teologic din Buzău, preoți care au fost elevi ai celui adormit și credincioși care l-au cunoscut.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a evocat viața și personalitatea părintelui Manea Cristișor: „L-am întâlnit în luna iunie a anului 1982, când, intrând în incinta Episcopiei Buzăului pentru a mă înscrie la seminarul teologic, l-am zărit în curtea școlii și, din acel moment, chipul său, care mi s-a părut cu totul deosebit de al altor preoți, mi s-a întipărit adânc în minte. Sigur, nu aveam de unde să știu atunci că voi trece examenul - care era foarte greu, pe vremea aceea -, însă Dumnezeu a rânduit ca, în luna septembrie, să-l susțin și să mă număr printre elevii bătrânului seminar, apoi să-l reîntâlnesc pe părintele director Manea Cristișor, a cărui personalitate ne-a fascinat pe toți, elevii de dinainte, cei din vremea noastră și cei care au urmat”.
La rândul său, Arhiepiscopul Dunării de Jos a mărturisit despre părintele Manea Cristișor că a fost „un pedagog iscusit, profesor competent și preot de reală vocație”, a cărui memorie va dăinui „în respectul și în dragostea poate ale celui mai citat profesor de seminar, pentru modul în care a știut să ne predea lecția pentru viață”.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat că „părintele Cristișor va dispărea când va uita de el ultimul dintre ucenicii ucenicilor lui din Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos și Episcopia Tulcii”.
După slujba de prohodire, sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor Manea Cristișor a fost purtat pe umeri de preoți în jurul vechii biserici din Parohia Broșteni, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a fost așezat în mormântul pregătit în vecinătatea locașului de cult.