De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoirea și resfințirea unui lăcaș istoric din Târgoviște
Credincioși de la parohii din Târgoviște, însoțiți de preoții lor, respectând normele sanitare în vigoare, au luat parte, duminică, 31 octombrie 2021, la sfințirea bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae”-Andronești din istorica cetate de scaun munteană.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, precum și Sfânta Liturghie.
La finalul sfintei slujbe, părintele Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, a citit Actul de sfințire, apoi, părintele paroh Victor Drăghicescu a rostit un cuvânt de apreciere și de mulțumire pentru ierarhul locului, evocând etapele principale ale restaurării bisericii, mulțumind tuturor ajutătorilor, oameni și instituții.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că Biserica strămoșească este viața, puterea și lumina noastră în istorie, iar reabilitarea acestei biserici voievodale din apropierea vechii curți domnești muntene este un act de recuperare culturală și spirituală. De asemenea, ierarhul locului i-a încurajat pe cei prezenți să aibă încredere în știință, mai ales în cea medicală, pentru ca împreună să putem învinge actuala pandemie.
De asemenea, a acordat rangul de iconom stavrofor celor doi preoți care au coordonat lucrările de reabilitare ale sfântului lăcaș: pr. paroh Victor Drăghicescu și pr. Daniel Bălăjel. După aceea, a înmânat diplome mitropolitane de recunoștință unor persoane sau instituții implicate în reabilitarea Bisericii „Sfântul Nicolae”-Andronești.
La acest eveniment au luat parte oficialități locale, județene și naționale și numeroși credincioși din Târgoviște și din împrejurimi.
Biserica este una dintre cele mai vechi ctitorii medievale târgoviștene, fiind construită în vremea domniei Voievodului Radu de la Afumați, între anii 1527 și 1528, de Marele Vornic Manea Perșanu și de soția sa, Jupânița Vlădae. Biserica a fost refăcută, apoi, în anul 1653 de către Voievodul Matei Basarab și Doamna Elina.
Lucrările de consolidare, de restaurare și de refacere a picturii au fost realizate între anii 2005 și 2020. Pictura a fost restaurată de Constantin Ichim. În acest scop, au fost utilizate fonduri de la Arhiepiscopia Târgoviștei, instituții ale statului, la care s-a adăugat contribuția jertfelnică a membrilor comunității credincioșilor, prin implicarea deosebită a membrilor Consiliului parohial.