De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnirea asistenților sociali din protopopiatele Eparhiei Romanului și Bacăului
Joi, 10 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Centrul eparhial din Roman a avut loc întâlnirea trimestrială a Biroului de asistență socială. Aceasta a fost prezidată de către părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social‑filantropic și de misiune, și a avut în vedere prezentarea unor statistici și programe ale acestui sector.
Primul obiectiv pe ordinea de zi a fost prezentarea documentelor care vor trebui completate de fiecare birou de asistență socială în vederea unei situații ce va reliefa darea de seamă cu privire la asistența socială desfășurată în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Următorul aspect discutat a fost cel cu privire la programele și proiectele ce vor fi derulate în perioada Postului Nașterii Domnului. Dintre toate cele discutate s‑a evidențiat programul „Vrei să fii bun de Crăciun?”, ajuns anul acesta la a III‑a ediție și care vizează oferirea unor cadouri copiilor care trăiesc în medii defavorizate și care poate de multe ori petrec sărbătorile de iarnă fără a fi ajutați sau mângâiați.
De asemenea, în cadrul acestei întâlniri, părintele consilier Ilarion Mâță a prezentat participanților o nouă inițiativă a Sectorului social, și anume implementarea unui nou proiect eparhial, intitulat „Nici o parohie fără filantropie”. Acesta își propune în primă fază culegerea unor date exacte cu privire la activitatea filantropică a fiecărei parohii prin intermediul unui chestionar digital, iar mai apoi crearea unei hărți interactive în care să fie prezentate toate aceste activități. Ulterior, proiectul își propune identificarea nevoilor sociale ale parohiilor și susținerea acestora prin diferite programe care să permită dezvoltarea impactului pe care parohia îl are în comunitate.
O noutate în spectrul activităților sociale derulate de către protopopiatele eparhiei a reprezentat‑o și prezentarea programului social „Banca pentru rechizite”. Prin această inițiativă se dorește colectarea prin parteneriate cu diferiți retaileri a unor rechizite care să deservească nevoilor centrelor de zi care funcționează pe lângă parohiile în cadrul cărora au fost înființate.
Ulterior, s‑a discutat și despre posibilitatea redactării unei reviste de asistență socio‑medicală și socio‑educațională a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în care să fie prezentate modele de bună practică, noutăți din lumea asistenței sociale, imagini ale activităților cu caracter social‑filantropic, precum și curiozități din acest domeniu. Frecvența cu care va apărea această revistă s‑a propus a fi bianuală, la ea lucrând în decursul acestui timp o echipă de voluntari din cadrul fiecărui protopopiat.
Ultimul subiect care s‑a discutat în cadrul întâlnirii a fost reactualizarea situației acreditărilor și licențierilor parohiilor și ONG‑urilor din protopopiate.