Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Izvorul Tămăduirii prăznuit în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Vinerea Săptămânii Luminate, creștinătatea ortodoxă a prăznuit Izvorul Tămăduirii. Această mare sărbătoare a Bisericii a fost celebrată prin manifestări liturgice speciale în eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, unde chiriarhii au oficiat Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii apei în catedrale sau în mijlocul comunităților vizitate, rostind și cuvinte de învățătură despre importanța acestui praznic și despre folosul duhovnicesc al consumării apei sfințite.
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nucet de lângă Târgoviște, care și-a celebrat hramul. În continuare, ierarhul a oficiat slujba Aghesmei mici la locul numit „Izvor de leac”, situat în pădurea din apropierea mănăstirii, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei. În cuvântul de învățătură rostit la final, Înaltpreasfinția Sa a evocat însemnătatea istorică a evenimentului liturgic și duhovnicesc constituit de această sărbătoare, accentuând fundamentul ei pascal, alături de rolul deosebit de important al Maicii Domnului în cultul și viața Bisericii noastre, ca izvor al Vieții și mijlocitoare a binelui nostru.
Mănăstirea Dervent, județul Constanța
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dervent din județul Constanța. După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba Aghesmei mici la izvorul cu ape tămăduitoare din apropiere, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al sărbătorii: „Izvorul Tămăduirilor aduce tot felul de vindecări datorită lacrimilor Maicii Domnului, vărsate din ochii ei îndurerați cu o săptămână înainte, în Vinerea Pătimirilor, când L-a văzut pe Fiul ei răstignit pe cruce”.
Curtea de Argeș
Cu prilejul praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit slujba Sfințirii apei pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, urmată de Sfânta Liturghie în interiorul sfântului lăcaș, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța acestei sărbători închinate Maicii Domnului.
Mănăstirea Dălhăuți, județul Vrancea
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii mănăstirii vrâncene Dălhăuți, care și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, a săvârşit Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii apei, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al sărbătorii: „În cântările bisericești, Maica Domnului este numită metaforic «izvor al tămăduirilor». Noi știm că Izvorul tuturor tămăduirilor este Hristos Domnul, dar era firesc ca Mântuitorul să o binecuvânteze și pe Maica Sa cu puterea de a face minuni și de a revărsa tămăduiri, la propriu, asupra oamenilor suferinzi și bolnavi, care aleargă cu credință la ajutorul ei”.
Biserica „Buna Vestire” din Brăila
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vizitat comunitatea eleno-română din Brăila, săvârșind rânduiala specială de sfințire a apei la izvorul cu ape tămăduitoare situat sub Altarul Bisericii „Buna Vestire”- Greacă din municipiul dunărean, apoi Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. „Creștinii și-au deschis astăzi sufletele ca să intre Maica Domnului, aducătoarea tuturor darurilor, pentru sănătatea sufletească, pentru pacea din minți, din inimi și din suflete, din noi și dintre noi, care devine iubire din iubirea de Dumnezeu, de părinți și de frați, iubire sfințită în biserici sub formă de agheasmă, spre însănătoșirea vieții noastre”, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de binecuvântare de la finalul Sfintei Liturghii.
Mănăstirea Slobozia, județul Ialomița
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la așezământul monahal din Slobozia, care și-a sărbătorit hramul, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre ajutorul pe care-l primim prin rugăciunile către Născătoarea de Dumnezeu, despre puterea vindecătoare a apei ce s-a sfințit în această zi, despre ajutorul pe care sfinții îl dăruiesc sufletelor și trupurilor noastre. După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit rânduiala Sfințirii apei.
Mănăstirea Cernetu, județul Teleorman
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a apei în mijlocul obștii mănăstirii teleormănene Cernetu, care și-a sărbătorit hramul, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre istoria acestei sărbători: „Această sărbătoare ne arată ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, dar și izvorul nesecat de tămăduiri al iubirii milostive de maică a Născătoarei de Dumnezeu”.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”-Măcin, județul Tulcea
La praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea apei în mijlocul comunității monahale a Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii~ din localitatea tulceană Măcin, care și-a sărbătorit hramul, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.