Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lansarea unui nou proiect al Federației Filantropia a Patriarhiei Române
Federația Filantropia a Patriarhiei Române a organizat astăzi, 17 noiembrie, conferința de lansare a proiectului „CRESC - Capacitate, Responsabilitate, Eficiență, Sustenabilitate și Calitate prin dezvoltare organizațională”. În cadrul acesteia au fost prezentate cele mai reprezentative proiecte anterioare ale organizației, precum și obiectivele și rezultatele așteptate ale noului proiect. Întâlnirea a avut loc în online, fiind găzduită de platforma zoom, și a reunit membri și parteneri ai federației.
Conferința a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat participanților de către moderatorul întâlnirii, Olivia Bîrdici, inspector eparhial și coordonator de programe în cadrul Federației Filantropia. Părintele Cristian Pavel, consilier eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Timișoarei și președinte al Fundației Filantropia - Timișoara, a prezentat istoricul Federației Filantropia a Patriarhiei Române, fiind implicate principalele proiecte derulate de organizație de-a lungul istoriei sale, începută în 2008.
Prezentarea proiectului CRESC a fost realizată de Olivia Bîrdici, fiind evidențiate scopul, obiectivele, activitățile, rezultatele propuse, sustenabilitatea pentru acesta. În continuare, reprezentanții partenerilor Federației Filantropia în cadrul acestui proiect, Alexandru Gulei pentru Asociația Alternative Sociale din Iași și Lars Soeftestad pentru CBNRM Networking din Norvegia, au prezentat activitatea organizațiilor lor, iar Cristian Neguț a explicat conceptul de „dezvoltare organizațională”. În ultima parte a întâlnirii au avut loc expuneri privind diverse aspecte ale Federaţiei Filantropia, aceasta fiind încheiată cu o sesiune de întrebări şi comentarii.
Noul proiect își propune dezvoltarea capacității Federației Filantropia și a 5 ONG-uri membre de a deveni sustenabile și de a avea un impact puternic în comunitățile pe care le deservesc. Pentru realizarea acestui lucru, proiectul curent are în vedere două obiective specifice, anume dezvoltarea organizațională a celor cinci ONG-uri în domeniul guvernanței, managementului, comunicării publice și sustenabilității financiare, respectiv dezvoltarea organizațională a Federației Filantropia în ceea ce privește furnizarea de sprijin direct și pe termen lung a ONG-urilor fără experiență, la nivel național.
În urma centralizării și analizei datelor, au fost selectate pentru includerea ca grup țintă în prezentul proiect următoarele 5 ONG-uri: Asociația Creștină de Caritate şi Ajutor „Ovidenia Bacău 2005”, Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, Asociația Centrul Diaconal „Casa Creștină Târgoviște”, Asociația „Filantropia Porolissum” Sălaj, respectiv Asociația „Filantropia Maramureșeană”.
Prin cele 12 activități principale care se vor desfășura în cadrul proiectului CRESC și care vizează, printre altele, evaluarea nevoilor de dezvoltare organizațională atât la nivelul ONG-uri din grupul țintă, cât și la nivelul întregii Federații, formarea resurselor umane, furnizarea de servicii de mentorat și coaching, schimburi de experineță în domeniul dezvoltării organizaționale, se urmărește instruirea salariaților și voluntarilor, precum și a altor cursanți pentru dobândirea abilităților specifice.
În ceea ce privește sustenabilitatea proiectului, Federația Filantropia va dispune, la finalul proiectului, de un program structurat de dezvoltare a capacității, compus din instrument de evaluare, pachet cursuri de formare și metodologii/instrumente de asistență în ariile guvernanței, managementului, comunicării publice și sustenabilității financiare, pe care va continua să le utilizeze pentru sprijinirea ONG-urilor fără experiență, la nivel național, multiplicând, astfel, rezultatele proiectului.
Costul total al proiectului este de 247.164,75 Euro, din care 238.764,75 Euro reprezintă finanțare nerambursabilă, durata de implementare a sa fiind de 24 de luni, respectiv 1 octombrie 2021-30 septembrie 2023.