Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Lansarea volumului de Istorie bisericească universală la Craiova
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, joi, 30 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc lansarea volumului al II-lea al manualului „Istoria bisericească universală”, în prezența coordonatorului principal, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, și a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Prezentarea volumului s-a realizat la Muzeul de Artă Eclesială „Sfântul Nicodim” al facultății. În deschidere a vorbit pr. conf. dr. Adrian Ivan, decanul facultății, care l-a prezentat pe părintele prof. dr. Viorel Ioniță, coordonatorul lucrării, profesor cunoscut și teolog român stabilit la Geneva, Elveția.
În continuare, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu a vorbit despre volum, din punct de vedere științific, și despre proiectul de la nivelul Patriarhiei Române de a publica manuale pentru toate disciplinele studiate.
În a doua parte, pr. prof. dr. Viorel Ioniță a mulțumit gazdelor pentru invitație și pentru buna organizare a evenimentului, oferind câteva detalii despre acest manual și despre intenția colegiului de autori: „Vă mărturisesc că vechiul manual de Istorie bisericească universală suferea de mari goluri de informații referitoare la Biserica Ortodoxă. Erau prea puține sau insuficiente informații în legătură cu Bisericile Ortodoxe. De aceea, mi-am dorit foarte mult să știm mai multe despre Bisericile Ortodoxe. Nu am dorit să-l scriu singur pentru ca să fie manual oficial al Bisericii Ortodoxe Române și să fie elaborat de un comitet de specialiști. Toți colegii și-au exprimat regretul că Biserica Ortodoxă este insuficient prezentată în manualul vechi și s-a propus ca subiectul să fie prezentat separat. Am hotărât să prezentăm pentru volumul II Bisericile Ortodoxe care în comuniunea lor euharistică formează Biserica Ortodoxă cea una, singura Biserică a lui Dumnezeu pe pământ”.
După prezentarea volumului, au luat cuvântul pr. lect. dr. Dan Cătălin, pr. conf. dr. Marin Cojoc și pr. conf. dr. Mihai Constantinescu. Părintele Viorel Ioniță a donat bibliotecii facultății două volume ale lucrării, iar din partea facultății, părintele decan Adrian Ivan i-a dăruit o icoană pictată cu Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. În închiere, corul Facultății de Teologie din Craiova, coordonat de pr. lect. dr. Adrian Mazilița și de arhid. lect. dr. Victor Șapcă, a interpretat câteva cântări pascale.
Volumul al II-lea de Istorie bisericească universală a fost coordonat de pr. prof. dr. Viorel Ioniță, alături de pr. prof. dr. Daniel Benga, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, pr. prof. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, pr. prof. dr. Ioan-Vasile Leb, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu. Ediția a II-a, revizuită, a fost publicată în anul 2023, la Editura BASILICA din București. Elaborarea acestui manual se înscrie în proiectul larg de editare a tuturor manualelor de Teologie Ortodoxă la nivelul cercetărilor la zi, proiect inițiat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.