Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost sărbătorit astăzi, 30 noiembrie 2024, și la Catedrala Patriarhală din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul
Laudă adusă Sfântului Andrei la Paraclisul Catedralei Naționale
Ocrotitorul spiritual al românilor și al Catedralei Mântuirii Neamului, Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, a fost cinstit în mod deosebit astăzi, 30 noiembrie, la Paraclisul Catedralei Naționale. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Hrisostom, Episcop de Bukoba şi Tanzania de Vest, din Patriarhia Alexandriei, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori care s‑au rugat alături de cei doi ierarhi au făcut parte: părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruț Toader, inspector eparhial; ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți clerici.
La momentul rânduit, Preasfințitul Părinte Hrisostom a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și lucrarea Apostolului cinstit în această zi, începând cu chemarea sa, potrivit mărturiei Sfintei Scripturi: „Sfântul Apostol Andrei ne arată cât de simplă şi, în acelaşi timp, cât de puternică este chemarea lui Hristos, dar şi cât de prompt este răspunsul la această chemare sfântă. Sfântul Andrei Îl urmează pe Hristos fără condiţii şi fără întârziere, fără calcul şi fără dorinţa de câştig, ci doar pentru că a simţit în chemarea lui Iisus însuşi cuvântul vieţii. Din ziua aceea, Andrei, la fel ca ceilalţi Apostoli, L‑a urmat pe Mântuitorul, însoţindu‑L pe drumurile Iudeii şi adăpându‑se din izvorul cel nesecat al dumnezeieştii învăţături pe care o răspândea. A fost mereu aproape de Mântuitorul nostru. Sfintele Evanghelii ne mai vorbesc despre El cu prilejul înmulţirii pâinilor, când el a dat de ştire Mântuitorului că în mulţime este un copil care are cinci pâini şi doi peşti. A primit plinătatea harului în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, iar sorţii i‑au rânduit propovăduirea Evangheliei în ţinuturile situate pe coastele Mării Negre, în Bitinia, Tracia şi Grecia, cuprinzând Macedonia, Tesalonic şi Ahaia. Vreme de trei ani, a fost unul dintre cei mai apropiați ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos. După Cincizecime, cu puterea Sfântului Duh, Sfântul Apostol Andrei a mers să propovăduiască cuvântul Evangheliei Sale, transmițând credința creștină diferitelor popoare. Printre locurile în care a ajuns se numără și acest pământ iubit al României. De aceea, îi mulțumim Sfântului Apostol Andrei pentru marele dar pe care ni l‑a făcut. Și noi trebuie să avem credință puternică în învățătura apostolică, în continuitatea apostolică, precum și în harul preoției. Potrivit unor vechi mărturii ale tradiţiei istorice, Sfântul Andrei a predicat şi în sud‑estul României de azi, în Dobrogea, numită în vechime Sciţia Mică. După ce a predicat în cetăţile de aici, locuite de romani și geto‑daci, s‑a îndreptat spre sud, ajungând în ţinuturile greceşti, unde pe mulţi păgâni şi închinători la idoli i‑a adus la dreapta credinţă şi la cunoaşterea lui Hristos, Cel răstignit pentru mântuirea noastră. Ajungând în oraşul Patras, a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X”.
De asemenea, ierarhul a amintit că noi facem parte până astăzi din Biserica întemeiată de Mântuitorul Hristos pe temelia învățăturii Apostolilor Săi: „Chemarea la misiune, la apostolat, este actuală și astăzi. Drumurile Sfântului Andrei trebuie bătute din nou astăzi. Numele Sântului Andrei s‑a prefăcut în renume pentru că el cu bărbăţie a crezut, a luptat şi s‑a încununat. Bărbăţia pe care trebuie s‑o dovedească şi credinţa noastră astăzi are în viaţa şi jertfa Sfântului Andrei o pildă, un îndemn şi o chemare. De aceea, ne mândrim că facem parte din una, sfântă, sobornicească și apostolică Biserică. Noi suntem Biserica pe care a întemeiat‑o Hristos. Noi facem parte din Biserica pe care au propovăduit‑o Apostolii. Această Biserică și astăzi continuă lucrarea Apostolilor prin misiunea care se desfășoară în parohii, în mănăstiri, prin episcopi, preoți și diaconi, prin călugări și prin creștinii dedicați credinței ortodoxe. Oamenii Îl cunosc pe Hristos și încearcă să își organizeze viața după învățătura Sa. Prin lucrarea misionară a Bisericii, oamenii sunt îndrumați, învățați și sfințiți. În același timp, Biserica devine un factor al progresului și al civilizației. La fel și aici, în România, Biserica Ortodoxă Română a devenit mamă a poporului român, fiind astfel susținătoare a credincioșilor săi în momentele dificile din istoria sa, conducând poporul spre limanul cel bun”.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul i‑a mulțumit ierarhului oaspete pentru împreună‑slujire și a descris o parte din activitatea și misiunea desfășurată de acesta pe continentul african: „Mulțumim Preasfinţitului Părinte Hrisostom, Episcop de Bukoba şi Tanzania de Vest, care are o activitate misionară deosebită în Africa, sub îndrumarea Preafericitului Părinte Teodor al II‑lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi. Ne bucurăm că astăzi am slujit împreună în acest paraclis unde se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ioan Hrisostom, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale. (...) Eparhia Preasfințitului Părinte Hrisostom, Bukoba și Tanzania de Vest, este situată în estul Africii, învecinându‑se cu Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Congo, Mozambic, dar și Oceanul Indian. Tanzania este o țară de o frumusețe naturală excepțională, explorată de turiștii din lumea întreagă, dar având un nivel de trai scăzut, majoritatea populației activând în sectorul agricol, accesul la educație și sănătate fiind limitat. Într‑o ţară săracă, cu atât de multe nevoi materiale şi spirituale, vedem că există o misiune ortodoxă susţinută în special de devotamentul și generozitatea unor ierarhi și organizații de credincioşi ortodocși din Grecia, dar și din alte țări, chiar și din România. Această misiune urmărește atât propovăduirea Evangheliei, cât şi oferirea de ajutoare materiale și asistență medicală”.
La final, ierarhul român i‑a dăruit ierarhului oaspete, în semn de recunoștință, o frumoasă icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei, și i‑a felicitat pe toți cei care își sărbătoresc ziua onomastică, urându‑le sănătate, bună sporire și la mulți ani.
În încheiere a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de rugăciune trecuți la Domnul.