În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Laudă de seară adusă Cuviosului Dimitrie cel Nou
La Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei a fost săvârșită sâmbătă, 26 octombrie, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de către Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Rugăciunile săvârșite la ceas de seară pe Dealul Patriarhiei pe parcursul săptămânii trecute au creat o atmosferă duhovnicească deosebită pentru miile de pelerini care și-au îndreptat pașii către casnicii lui Dumnezeu prezenți la „Baldachinul Sfinților”. Frumoasele slujbe de seară au culminat sâmbătă, în ajunul hramului Catedralei Patriarhale, cu slujba Privegherii oficiată în cinstea Cuviosului Dimitrie cel Nou, care de 250 de ani ocrotește în mod nevăzut, dar perceptibil, cetatea Bucureștilor și pe locuitorii săi.
Alături de clericii prezenți i-au adus laudă de seară Sfântului Dimitrie câteva sute de credincioși și pelerini, care au ocupat esplanada din fața Altarului de vară al Catedralei Patriarhale și au participat la rânduiala Privegherii oficiată de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.
După slujba Vecerniei cu Litie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care, plecând de la episodul biblic al chemării lui Moise, a vorbit despre chemarea fiecăruia dintre noi la sfințenie: „Sâmbăta trecută, noi am desfășurat la Kufstein, în Austria, un pelerinaj în cinstea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Unii dintre ei au pătimit acolo, fiind închiși pentru credința ortodoxă, iar mulți chiar și-au sfârșit viața în acel loc. Îmi place să spun că în luna octombrie noi, românii, avem trei pelerinaje: pe cel de la Iași, la Sfânta Parascheva, pe cel de aici, de la București, la Sfântul Dimitrie cel Nou, iar pentru cei din Ardeal sau din diasporă îl avem pe cel de la Kufstein, la Sfinții Mărturisitori Ardeleni. În cuvântul rostit sâmbătă la Kufstein, Părintele Mitropolit Serafim a spus că locul acela al pătimirii Sfinților Ardeleni este cel mai sfânt loc din Arhiepiscopia noastră pentru însemnătatea pe care acești sfinți o au pentru noi toți, îndeosebi pentru cei care trăim departe de țară, dar căutăm să fim în comuniune cu sfinții, cu țara și cu credincioșii de aici. Plecând de la acest gând, aș îndrăzni să spun că cel mai sfânt loc din România este cel de aici, de la București. Este un loc care concentrează atât o sfințenie care vine din trecut, de la toți sfinții ale căror cinstite moaște se găsesc spre închinare și pe care îi cinstim în Biserica noastră, cât și o sfințenie a chemării fiecăruia dintre noi. De fiecare dată când venim aici, Dumnezeu ne spune: «Scoate-ţi încălţămintea din picioare, că locul pe care calci este pământ sfânt» (Ieșirea 3, 5). Acest lucru presupune să privim cu mare evlavie și atenție spre Dumnezeu și spre sfinții pe care îi cinstim și să încercăm să înțelegem ce au să ne spună”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă.