În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liga femeilor ortodoxe, în sprijinul tinerilor râmniceni
Arhiepiscopia Râmnicului a găzduit săptămâna trecută mai multe activităţi cultural-misionare. Între acestea s-a numărat şi expoziţia de icoane pe sticlă, organizată la Centrul eparhial din Râmnic, de centrul catehetic Băbeni I.
Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit duminică, 1 iunie, pe aleea din faţa Catedralei arhiepiscopale, expoziţia de icoane pe sticlă a tinerilor din centrul catehetic al Parohiei Băbeni I. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Prezentarea expoziţiei şi a membrilor Cercului de pictură a fost făcută la finalul Sfintei Liturghii, săvârşită la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“, de către pr. Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.
Tinerii iconari, membri ai Cercului de pictură „Dialog plastic“ al Parohiei Băbeni I, coordonaţi de pr. Emil Rădulescu şi doamna Mioara Plop, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea al Arhiepiscopiei Râmnicului şi al parohiei, au participat în ultimii ani la o serie de tabere de creaţie, organizate în staţiunea Călimăneşti-Căciulata din judeţul Vâlcea. Lucrările realizate au fost vernisate în cadrul unor concursuri de pictură, unde au obţinut premii importante, între care amintim premiul I la ediţia de anul acesta a concursului „Vâlcea artistică“. Expoziţia de la Râmnicu Vâlcea se alătură celor de gen din alte localităţi din ţară, creionând astfel un itinerar al promovării valorilor spiritual-culturale ale Ortodoxiei româneşti.
Proiectul de catehizare „Calea Mântuirii“ în parohiile râmnicene
Proiectul catehetic „Calea Mântuirii“ continuă la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Râmnicu Vâlcea. Astfel, duminică, 1 iunie, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ a avut loc o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Calea Mântuirii - The Way“, activitate catehetică la care au luat parte 22 de participanţi. În cadrul întâlnirii catehetice desfăşurate la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, părintele prof. Nicolae Proteasa, responsabil al proiectului în cadrul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“, a susţinut tema cu titlul: „Purtarea creştină“. După vizionarea suportului în format video, părintele profesor a prezentat suportul de curs care rezumă îndemnul spre sfinţenie al Sfântului Serafim de Sarov: „Scopul vieţii noastre este dobândirea Sfântului Duh“. „În Duminica Părinţilor şi a Copiilor, am gândit că este potrivit să discutăm despre comportamentul creştinului de astăzi, sub aspectul toleranţei şi iubirii jertfelnice faţă de semeni, dar şi al misiunii pe care ne-o asumăm în societatea actuală. Problemele care apar în cadrul familiei sunt din ce în ce mai variate şi mai complexe, iar suferinţa apare şi drept consecinţă a depărtării de Dumnezeu, din lipsa rugăciunii, şi a neîncrederii de a accepta lucrarea lui Dumnezeu în viaţa noastră, în familiile noastre“, a precizat pr. prof. dr. Nicolae Proteasa.
„Bibliotecarul, prietenul copiilor“
La finele săptămânii trecute, în cadrul proiectului „Bibliotecarul, prietenul copiilor“, la Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi Nord şi la Centrul de Plasament nr. 5 Râmnicu Vâlcea, a avut loc o întâlnire între reprezentantele Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul“ Vâlcea, secţiile Sala de Lectură şi Împrumut Carte pentru Adulţi, Zenovia Zamfir, Cristina Tănăsoiu, Liliana Popescu şi Antoanela Enăcache, membre ale Ligii Femeilor Creştin-Ortodoxe, filiala Vâlcea, cu copii instituţionalizaţi în aceste centre. În prima parte a acţiunii s-au organizat jocuri interactive cu „piticii“ de la Centrul de Copii cu Dizabilităţi Nord, iar de la ora 17:30, tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani de la Centrul de Plasament nr. 5 au realizat un dialog pe teme literare cu poetul şi sculptorul vâlcean Paul Stănişor. „Tinerii au fost sfătuiţi să creadă în Bunul Dumnezeu că El este cel mai bun prieten şi sprijin la greu. Preocupările tinerilor în societatea de astăzi sunt foarte diferite. Modalităţile de petrecere a timpului liber, diversitatea mijloacelor de informare, alegerea prietenilor constituie pentru tineri prilejuri de descoperire a unor modele şi valori diferite“, a spus Antoanela Enăcache de la Asociaţia Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea.
La final, organizatorii au oferit dulciuri şi fructe tuturor participanţilor şi au primit în schimb un recital de poezie, dar şi o listă cu câteva dorinţe: o excursie la Mănăstirea Cozia şi o vizită la Muzeul de Istorie.