La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Liturghie arhierească la biserica garnizoanei din Buzău
În ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a liturghisit în biserica militară „Pogorârea Sfântului Duh” din Garnizoana Buzău. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii aviatori și pentru cei patru eroi buzoieni căzuți la datorie în Afganistan, precum și pentru ofițerii și preoții militari trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele arhimandrit Metodie Alexiu, parohul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic, Grecia.
La slujbă au participat: Carmen Ichim, prefectul județului Buzău; Constantin Toma, primarul municipiului Buzău; generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”; general-locotenentul (r) Petrică-Lucian Foca, comandanții unităților din cadrul Garnizoanei Buzău, ofițeri în rezervă, precum și numeroși credincioși buzoieni.
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, încă de când și-a dat viața pentru Hristos, a intrat în conștiința dreptcredincioșilor creștini ca un mare apărător al dreptei credințe, ca un viteaz nu numai pe câmpurile de luptă, dar mai ales în războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol, un război care durează nu un an, doi, trei, ci toată viața omului. Este, prin excelență, ocrotitorul Armatei Române de uscat. De aceea, ne aflăm astăzi în această sfântă biserică”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Locașul de cult din curtea Garnizoanei Buzău a fost construit din lemn de către o echipă de meșteri maramureșeni, în anul 2014. Costurile construirii bisericii au fost suportate din donații și din redirecționarea a două procente din impozitul pe salariile militarilor buzoieni.