Ziua de 4 ianuarie 2025, când Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a împlinit 10 ani de la întronizarea ca cel dintâi arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului, a fost marcată la Roman în mod solemn prin
Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Craiova la începutul anului civil
În prima zi a anului 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a citit Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre praznicul Tăierii‑împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos: „Mântuitorul Hristos este adus la templu, după legea iudaică, şi, deşi El nu avea păcat, El a luat fiinţa noastră omenească să o curăţească, să ne sfinţească pe noi, ca noi să fim în comuniune cu Tatăl nostru Cel Ceresc. Mântuitorul Hristos a fost adus la templu ca să se împlinească profeţiile şi legile Vechiului Testament. Fiul lui Dumnezeu a împlinit toate legile Vechiului Legământ, le‑a înnoit, iar acestea s‑au desăvârşit în lucrarea Lui. Tăierea‑împrejur era semnul robirii, al neputinţei, al slăbiciunii omeneşti. El le‑a primit pe toate acestea în trupul Său, ca să ne izbăvească pe noi, iar noi ca să fim locuitori ai Împărăţiei cerurilor trebuie să fim mărturisitori prin Sfântul Botez în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinţia Sa a evocat contribuţia teologică extraordinară a Sfântului Vasile cel Mare, cinstit în Biserică la data de 1 ianuarie: „Sfântul Vasile cel Mare a fost un mare învăţat al Bisericii noastre, un om sfânt prin viaţă, fapte şi învăţătura sa. Întreaga sa teologie a fost fundamentală în perioada când Biserica s‑a confruntat cu erezii şi rămâne de mare importanţă până la sfârşitul veacurilor. El a fost un stâlp de credinţă şi al credinţei, prin care Dumnezeu a comunicat, fiind vas ales al Duhului Sfânt. Avea cuvânt cu putere multă, cunoscând Sfintele Scripturi şi scrierile Părinţilor Bisericii. Sfântul Vasile cel Mare este autorul Liturghiei pe care am săvârşit‑o astăzi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Fie ca Preasfânta Treime să asculte rugăciunile pe care le‑am rostit astăzi împreună cu Sfântul Vasile cel Mare şi să ne unească cu Tatăl Cel Ceresc, cu Sfinţii Îngeri şi cu Sfinţii bineplăcuţi!”.
În continuare, Părintele Mitropolit Irineu a menţionat diferenţierea dintre umanismul ateu şi „umanismul Sfântului Vasile cel Mare, care este hristologic şi în care omul este fiinţă care‑L mărturiseşte pe Mântuitorul Iisus Hristos, în profundă dependenţă de Dumnezeu şi în iubirea lui Dumnezeu, diferit de omul secularizat, care s‑a separat de Tatăl Ceresc. Acesta din urmă este drumul care duce la distrugere, la dezbinare şi la moarte sigură”.
În ultima parte a predicii, Înaltpreasfinţia Sa a explicat rugăciunile de dezlegare ale Sfântului Vasile cel Mare, subliniind că blestemele sunt îndreptate împotriva duhurilor rele, nu împotriva oamenilor, iar aceste rugăciuni se cuvin a fi făcute după pregătire, cu postire, cu citirea Psaltirii şi prin puterea Sfintei Cruci. Ierarhul le‑a urat tuturor credincioşilor prezenţi în catedrala din Craiova: La mulţi şi binecuvântaţi ani!