De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie şi şcoală la Biserica Răzoare
Biserica cu hramurile "Sfântul Vasile cel Mare" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" de pe Dealul Cotrocenilor este locul în care comunitatea nu beneficiază doar de un intens program de rugăciune, biserica fiind deschisă aproape tot timpul, ci şi de un intens program catehetic. Acesta se desfăşoară atât cu copiii, cât şi cu tinerii şi adulţii.
Ocrotitorul acestui sfânt lăcaş de închinăciune, Sfântul Vasile cel Mare, nu mijloceşte doar rugăciunile credincioşilor din parohie, ci şi educaţia lor. "Marele dascăl al lumii", cum este numit Sfântul Vasile în tradiţia ortodoxă, binecuvântează şi activitatea educaţională desfăşurată în parohie, astfel încât toţi membrii comunităţii să beneficieze de o aleasă educaţie teologică prin catehezele ce se ţin în biserică.
Potrivit părintelui paroh Valentin Ştefan, programul catehetic nu a fost orientat doar asupra copiilor, ci asupra tuturor categoriilor de vârstă, cu un accent deosebit pe tineri, aceste două categorii de persoane fiind viitorul comunităţii.
"Inspirându-ne din programul "Alege şcoala" şi "Hristos împărtăşit copiilor", care sunt orientate mai mult spre copii, spre vârstele tinere care nu beneficiază de o educaţie religioasă în sânul familiei, unii dintre ei având familiile plecate în străinătate, noi am derulat un program catehetic pentru tinerii de toate vârstele. I-am invitat în primul rând pe tineri, şi apoi şi pe cei care participă la slujbe la catehezele care se ţin seara",ne-a declarat părintele paroh Valentin Ştefan.
Astfel, miercurea, când este săvârşit Sfântul Maslu, copiii participă la cateheză înainte de slujbă, iar apoi sunt făcute cateheze pentru adulţi.
Daruri pentru participanţi
Catehezele sunt ţinute de fiecare dintre cei patru slujitori ai bisericii, iar secretul atragerii copiilor şi a tinerilor către programul educaţional constă în primul rând în interesul pe care aceştia îl au faţă de educaţia creştină. Totodată, participanţii sunt şi recompensaţi cu mici daruri, în special cărţi, pentru a putea aprofunda, pe de o parte, învăţătura creştină, dar şi pentru a-i motiva să se pregătească şi mai mult.
"Acest program de cateheză se bazează în primul rând pe Sfânta Scriptură. Pe cunoaşterea ei. Şi dacă noi recomandăm citirea din Sfânta Scriptură, este evident că ei trebuie să aibă această carte din care să poată citi. În primul rând, Noul Testament sau Biblia integrală, cărţi pe care noi le dăruim, ca o motivaţie pentru ei, dar şi alte cărţi, cumpărate cu sprijinul unor binefăcători sau din fondul special pentru aceasta", a adăugat părintele paroh. "Este nevoie de cateheză şi să îi atragem pe tineri pentru că ei în primul rând sunt viitorul Bisericii. Trebuie să ne gândim ca perspectivă misionară că ei sunt cei care mâine vor popula Biserica. Sunt fiii Bisericii noastre şi trebuie să îi educăm, să îi ţinem aproape, altfel sunt atraşi de cultele neoprotestante sau de secte şi îşi pierd credinţa strămoşească. Este datoria noastră de preoţi, că nouă ni s-a încredinţat o turmă pe care trebuie să o păstorim şi să nu pierdem pe nici unul, cum spune Mântuitorul", mai zice părintele Valentin Ştefan.
Filantropie şi acţiuni social-culturale
Activitatea parohiei nu se rezumă doar la activităţile educaţionale. Tot aici sunt desfăşurate şi numeroase programe social-filantropice şi culturale.
"Până recent, parohia noastră a fost mai extinsă, însă a fost divizată. Jumătatea cealaltă a parohiei deţinea şi o cantină socială pe care noi am edificat-o şi care asigura hrană zilnică la aproximativ 50 de persoane timp de cinci ani. Nemaiavând această cantină, programul filantropic de acum se desfăşoară în alt mod, în primul rând ajutând pe cei nevoiaşi cu ajutoare financiare. Pe cei din parohia noastră, dar şi pe unii din alte parohii", a adăugat părintele paroh.
Ample programe filantropice sunt desfăşurate în primul rând de hramurile bisericii, dar şi de sărbătorile mari cum sunt Crăciunul sau Paştile. De asemenea, numeroşi credincioşi din parohie vor să doneze diferite obiecte casnice sau de alte natură, iar preoţii bisericii de aici recomandă cui să doneze obiectele respective. Sunt oferite burse de studiu unor persoane din parohie pentru a putea continua studiile.
Totuşi, spune părintele paroh, se simt efectele crizei economice, astfel că şi actele de caritate sunt mai reduse faţă de cum erau înainte.
Istoria bisericii
Biserica cu hramurile "Sfântul Vasile cel Mare" şi "Sfânta Parascheva" este prima biserică ridicată în această zonă pe un teren al Armatei în anul 1930, primind de atunci ambele hramuri. Pictura bisericii a demarat după război, în 1949, fiind finalizată în 1951, de doi renumiţi pictori ai vremii respective, Gheorghe Teodorescu Romanaţi şi Ioan Vascu.
După 1990 a cunoscut o relansare deosebită în ceea ce priveşte activitatea administrativă şi construirea de noi edificii. Atunci era doar biserica respectivă şi un corp al casei parohiale, foarte degradate, astfel că părintele paroh Ioan Enache Sibianu şi credincioşii au realizat un agheasmatar, primul din Bucureşti cu o capacitate de 5.000 de litri, cu un rezervor de inox din care iau agheasmă aproape toţi locuitorii zonei. Apoi a fost realizat un oficiu parohial, cu arhivă, muzeu şi cancelarie parohială, după care a fost construit un loc pentru aprins lumânări, astfel încât să nu se afume pictura.
Între 1994 şi 2010, Biserica a fost restaurată de două ori. Exteriorul a fost tencuit, s-a pus învelitoare din tablă de cupru, s-a construit o capelă mortuară, binecuvântată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a venit aici în 2008.
Un dar de suflet al Bisericii este un veşmânt al Sfintei Parascheva dăruit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Pe viitor, părintele paroh intenţionează să construiască un pangar exterior şi apoi construirea unui centru cultural.